Amerikanci prete sankcijama Turskoj zbog ruskog oružja, Erdogan tvrdi da će silom braniti interese

Zvaničnici SAD-a smatraju da je naoružanje ruskim oružjem u suprotnosti sa interesima Sjedinjenih Država i da šteti NATO-u

  • 4

Iako je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp ranije odbacio mogućnost uvođenja sankcija Turskoj zbog kupovine ruskog oružja, raketnog sistema S-400, Kongres SAD-a vrši pritisak na šefa Bele kuća da ipak uvede sankcije toj zemlji. Prvi čovek Turske Redžep Tajip Erdogan zapretio je da će silom braniti interese svoje zemlje ukoliko dođe do bilo kakvih neželjenih poteza.

Pritisak na Trampa za uvođenje sankcija Turksoj vrši i republikanci i demokrate, izvestio je "Vašington post".

- Morali bismo da donesemo zakon kojim se briše bilo kakvo odricanje od nacionalne bezbednosti, što pokušavamo da ne radimo, jer želimo predsednicima da pružimo tu fleksibilnost. Ali, ako se zloupotrebi, moraćemo tako da postupimo - rekao je republikanski senator Mark Rubio.

Njeovo mišljenje pozdravila je i demokratska senatorka Džini Šain, koja je pozvala na "uvođenje višeslojnih sankcija" Turskoj zbog kupovine sistema protivvazdušne odbrane S-400.

Njeno mišljenje je da bi to omogućilo Trampu da nastavi pregovore sa Ankarom i da primora Tursku da ostane verna NATO.

Republikanski senator Džejms Lenkford je zauzvrat istakao da Kongres jasno želi da se "sankcije primenjuju" i da ako druga zemlja želi da kupi ruske sisteme naoružanja, "dobiće isti odgovor od Sjedinjenih Država".

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je pak da će njegova zemlja po svaku cenu braniti svoje nacionalne interese, kako kroz dijalog i diplomatiju, ali i, ako to bude potrebno, upotrebom sile.

Kako je javila agencija Anadolija, Erdogan je juče na sastanku u Ankari s turskim ambasadorima rekao da od SAD očekuje određen konkretne korake bilo da je reč o izručenju čelnika organizacije Fetulaha Gulena, koji je u egzilu u SAD a koga Ankara optužuje za organizaciju neuspelog vojnog puča, bilo o prekidu snabdevanja oružjem, kako je rekao, kurdskih terorista.

Kada je reč o raketnom sistemu S-400 koji Turska nabavlja od Rusije, on je istakao kako nema konkretnih dokaza da taj sistem šteti NATO-u ili programu borbenih aviona F-35.

- Mi ćemo sigurno braniti naše nacionalne interese, kada to bude potrebno dijalogom, ali isto tako i blažim elementima sile. Nekada i prinudnim alatima diplomatije, ali kada to bude potrebno i primenom stvarne sile - poručio je Erdogan.

Osvrnuvši se na odnose Turske i EU, on je ocenio da "ako EU želi da postane globalni igrač, mora prvo pridobiti Tursku".

- Članstvo Turske (u EU) ne sme biti žrtva volje nekoliko zemalja koje se tome protive - istakao je turski predsednik.

(Telegraf.rs/Sputnik, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SS

    7. avgust 2019 | 12:00

    ...sta je ameri....gubite pozicije lagano? Pa dosta ste drndali druge,ajde probajte Tursku. Na kraju ce svima dosaditi vasa demokratija i ostacete sami a tada ce vas pojesti svi oni koje ste decenijama ugnjetavali.

  • Jeretik

    7. avgust 2019 | 12:30

    Zbog njenog geostrateškog položaja, više Turska treba Natovcima nego oni njoj.

  • DRagutin

    8. avgust 2019 | 03:54

    Vec vidim kako kuca na vrata rat izmedju Kurda i Turaka....... A nekako mi se cini kao da znam i ko ce ga kreirati...!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA