Demonstranti zauzeli aerodrom u Hongkongu i pozdravljaju turiste: Došli ste u slomljen, urušen grad

"Molimo dan oprostite neočekivani Hongkong", jedna je od poruka turistima

  • 2
hongkong, protesti, aerodrom Foto: Tanjug/AP

Demonstranti su danas ušli u zonu dolazaka na aerodromu u Hongkongu, gde posetiocima dele flajere i ističu transparente na desetak jezika, kako bi turiste, uoči protesta planiranih za vikend širom grada, upoznali sa situacijom u tom gradu i svojim zahtevima.

Nekoliko stotina uglavnom mladih ljudi u crnim majcama delilo je letke sa crtežima koji opisuju dvomesečne proteste - demonstracije koje su dovele do najveće krize u tom gradu od kada ga je Velika Britanija vratila Kini 1997. godine, prenosi Rojters.

- Molimo vas da nam oprostite neočekivani Hongkong - piše na flajerima.

hongkong, protesti, aerodrom Demonstranti porukama dočekali turiste; Foto: Tanjug/AP

- Došli ste u slomljen, razrušen grad, a ne u onaj koji ste zamišljali. Ipak, mi se borimo za ovaj Hongkong - jedna je od poruka.

Rukovodstvo aerodroma u Hongkongu saopštilo je ranije danas da će samo putnicima koji odlaze i koji imaju pasoše biti dozvoljeno da uđu na terminal, nakon što su demonstranti najavili trodnevni protest, kako bi ukazali na situaciju turistima koji dolaze u taj grad.

Hongkong je danas pokušao da uveri posetioce da je grad koji je 1997. godine vraćen pod kinesku vlast bezbedan, nakon što je nekoliko zemalja izdalo upozorenje o bezbedosti u vezi sa protestima.

hongkong, protesti, aerodrom Demonstranti upoznavaju turiste sa situacijom u tom gradu; Foto: Tanjug/AP

Neimenovani potrparol vlade naveo je u imejlu da su nedavne blokade puteva i sukobi policije i demonstranata bili neugodni, ali da su se dešavali na ograničenim područjima.

U saopštenju se dodaje da vlada i turističke organizacije rade na tome da maksimalno manje smetnje i da su spremni da pomognu posetiocima Hongkonga u svako doba.

hongkong, protesti, aerodrom Situaciija na aerodromu u Hongkongu; Foto: Tanjug/AP

Žvaničnici u Hongkongu potvrdili su da je komandant policije koji je nadgledao prodemokratske proteste u Hongkongu 2014. godine ponovo pozvan da pomogne u rešavanju trenutne situacije u toj bivšoj britanskoj koloniji, prenosi Rojters.

Bivši zamenik komesara policije Alan Lau Jip pozvan je da pomogne u postupanju prilikom masovnih javnih događaja, uključujući obeležavanje 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine 1. oktobra, navela je vlada u saopštenju.

hongkong, protesti, aerodrom Da li ste spremni da se nagutate suzavaca, jedna je od poruka; Foto: Tanjug/AP

U Hongkongu već dva meseca traju masovni ulični protesti, prvobitno protiv zakona o ekstradiciji, a zatim protiv policijskog nasilja.

Poslednjih dana demonstranti zahtevaju veća demokratska prava.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ana

    10. avgust 2019 | 08:52

    Koliko moras da budes lud da umesto slobode zelis da budes opet britanska kolonija

  • Лектор

    10. avgust 2019 | 18:16

    Нико нормалан на овом свету не жели да буде британац или американац. Зашто би то неки кинез то желео ? Због пара .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA