Dmitrij u Volmartu "testirao" pravo da nosi oružje: Dobio zabranu ulaska, a preti mu i zatvor

Incident, koji se dogodio nekoliko dana nakon što su u napadu u "Volmartu" u El Pasu ubijene 22 osobe, izazvao je paniku u prodavnici u Springfildu, u Misuriju

  • 3
Dmitrij Anderčenko, Wallmart Printskrin: Youtube/ VOA News

Tužioci u američkoj saveznoj državi Misuri podigli su optužnicu za terorističku pretnju protiv 20-godišnjeg mladića, koji je naoružan puškom i pištoljem, ušao u lokalni market "Volmart" da bi "testirao" da li će ta prodavnica poštovati njegovo ustavno pravo da nosi oružje.

Incident, koji se dogodio nekoliko dana nakon što su u napadu u "Volmartu" u El Pasu ubijene 22 osobe, izazvao je paniku u prodavnici u Springfildu, u Misuriju.

Naoružani muškarac, identifikovan kao Dmitrij Andrejčenko, snimao se telefonom dok je ulazio u prodavnicu. Uhapšen je nakon što ga je zaustavio vatrogasac koji nije bio na dužnosti.

Tokom incidenta nije ispaljen ni jedan metak.

Volmart policija taoci Volmart je Andrejčenku zabranio ulazak u svoje radnje, Foto-ilustracija: Guliver/Ethan Miller/Getty Images

- Misuri štiti pravo ljudi da nose oružje, ali ne dozovljava pojedincima da se ponašaju na bezobziran i kriminalan način i ugrožavaju građane- saopštila je kancelarija okružnog tužioca, prenosi Glas Amerike.

4 GODINE ZATVORA I 10.000 DOLARA KAZNE

Ako bude proglašen krivim po optužbi za terorističku pretnju, Andrejčenko bi mogao da bude osuđen na do četiri godine zatvora i novčanu kaznu do 10.000 dolara.

Andrejčenko je tužiocima kazao da je kupio oružje i pancir da bi se zaštitio posle nedavnih pucnjava i da je "želeo da vidi da li će ''Volmart'' poštovati drugi amandman, koji Amerikancima garantuje pravo na oružje.

"Volmart" se u saopštenju zahvalio vlastima što su sprečile veći incident, a Andrejčenku je zabranio da ulazi u radnje te kompanije.

U Misuriju, od januara 2017. godine, osobama starijim od 19 godina nije potrebna dozvola za nošenje vatrenog oružja, što je slučaj još u oko 30 saveznih država.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sima Bombarder

    11. avgust 2019 | 11:30

    Gaženje ljudskih prava!Treba im poslati medjunarodne posmatrace i Unprofor pa ako se nastavi sa istom praksom idu sankcije pa bombardovanje!Svet ne sme da cuti i zmuri pred ovakvi krsenjem ljudskih prava i pred humanitarnom katastrofom u Americi!

  • Procena

    11. avgust 2019 | 11:08

    Tako je i kod nas, ako nemas kuma ili strica, bez obzira na zakon ti brate najeba. I to po svim amandmanima po kojim se sirotinja je......

  • Američki rečnik

    11. avgust 2019 | 17:47

    Borac za ljudska prava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA