Misteriozna smrt milijardera pedofila: Dan ranije procureli spisi koji ga dovode u vezu sa moćnicima

Pronađen mrtav u ćeliji tri nedelje nakon što je prvi put pokušao samoubistvo

  • 2
Jeffrey Epstein Foto: Tanjug/AP

Šok u američkoj javnosti nakon samoubistva milijardera Džefrija Epstajna (66), optuženog za seksualno zlostavljanje maloletnih osoba, ubrzo je zamenila skepsa prema službenoj verziji, što je pokrenulo i optužbe o nemaru zatvora, pa čak i ubistvu.

U subotu je saopšteno kako je Epstajn pronađen mrtav u svojoj ćeliji u Njujorku i da je počinio samoubistvo. Ovo se dogodilo samo nekoliko nedelja nakon što je milijarder prvi put pronađen bez svesti u svojoj ćeliji, u pokušaju koji su takođe nazvali samoubistvom.

Međutim, nakon početkog šoka, veliki deo javnosti počeo je da sumnja u zvaničnu verziju, a za to, čini se, imaju dobre razloge.

Američki mediji izveštavaju da se samoubistvo dogodilo samo dan nakon što je u javnost procurelo čak 2.000 stranica sudskih dokumenata, u kojima žena koja kaže da je Epstajnova žrtva tvrdi da je u njegov pedofilski krug bio uključen celi niz visoko profilnih moćnika.

Da podsetimo, pre tri nedelje Epstajn je pronađen bez svesti u svojoj zatvorskoj ćeliji u njujorškom zatvoru na donjem Menhentnu, pri čemu je na vratu imao povrede koje su sugerisale samopovređivanje.

Tada je, prema američkim zatvorskim propisima, trebao biti stavljen pod 24-satni nadzor kako bi se sprečilo samoubistvo.

Jeffrey Epstein Foto: Tanjug/AP

Američki mediji prenose da se i dalje ne zna da li je Epstajn bio pod takvim nadzorom u trenutku kad se ubio, i ističu da, ako je bio, kako je onda moguće da se ubije zatvorenik koji je pod stalnim nadzorom zbog mogućnosti samoubistva.

Milijarder je bio smešten u najsigurnije odeljenje zatvora, u kojem zatvorenici 23 sata dnevno provode u ćelijama, a kamere ih stalno snimaju, pa i kad se tuširaju i obavljaju nuždu.

"OČIGLEDNO SAMOUBISTVO"

- Mere za spasavanje pokrenute su odmah od strane odgovornog osoblja i Epstajn je prebačen u bolnicu, gde je proglašen mrtvim - saopštili su iz zatvora u subotu.

Iz zatvora su ovo nazvali "očiglednim samoubistvom", iako istraga tek treba ovo da potvrdi.

Brojni zvaničnici rekli su medijima da se milijarder obesio u svojoj ćeliji, ali to još uvek niko nije zvanično potvrdio.

FBI je pokrenuo istragu.

Jeffrey Epstein Foto: Tanjug/AP

DA LI JE BIO POD STALNIM NADZOROM?

Kao što smo već napisali, nakon prvog pokušaja samoubistva Epstajn je bio pod 24-časovnim nadzorom i svakodnevno su vršena psihološka ispitivanja.

Međutim, CNN prenosi izvor koji kaže da su ga krajem meseca psiholozi skinuli sa ovog nadzora i dozvolili mu da se vrati u svoju ćeliju. Ni o ovome nema zvaničnih potvrda.

POKVARENA KAMERA?

Zatvorenici moraju da se proveravaju na svakih pola sata u toku noći, a to vreme, dok su čuvari u obilasku, video nadzor pokriva ostalo. Međutim, politika zatvora ne propisuje video nadzor niti nadzor u redovnim ćelijama.

Prema svedočenju bivšeg zatvorenika Al Kaide, osoblje prati ćelije visoke bezbednosti sa dve video kamere, jednu iznad tuša i drugu iznad toaleta ili kreveta. Epstajn je bio držan u tom istom zatvorskom delu, rekao je izvor Njujork tajmsa.

Pored toga, revizija je prošle godine utvrdila da su kamere "strateški postavljene u celoj instituciji" i da su "dovoljne" da osiguraju sigurnost zatvorenika i osoblja.

U subotu su se pojavile i glasine da su kamere, koje su nadzirale Epstajna, bile neispravne u vreme njegove smrti, što je dodatno podgrejalo teorije zavere da nije reč o samoubistvu.

Džefri Epstajn Foto: Profimedia/Zuma Press

ADVOKAT ŽRTAVA: ON NEĆE ŽIV DOČEKATI SUĐENJE

Epstajn je u njujorškom zatvoru čekao na suđenje koje je trebalo da počne sledeće godine. Advokat Spenser Kuvin, koji je pre više od 10 godina zastupao žrtve američkog milijardera, krajem jula u razgovoru za britanski tabloid San rekao je da Epstajn "neće doživeti suđenje".

Kuvin je takvu ocenu izneo nakon što je milijarder pokušao samoubistvo, pa dodao kako bi neko od njegovih moćnih prijatelja mogao da pokuša da zauvek ućutka optuženog pedofila.

- Ako Epstajnov slučaj dođe do sudnice, svako s kim je bio u kontaktu svih ovih godina mogao bi biti izložen. Nimalo ne sumnjam da nema zatvora koji može zaštititi čoveka kojeg moćnici žele ućutkati - dodao je tada Kuvin.

On je dodao kako je njegov život u opasnosti.

Da podsetimo, Epstajn je početkom jula uhapšen na aerodromu u Njujorku kad se vraćao iz Pariza. Sumnjiče ga da je maloletnim osobama u dobi od 14 godina plaćao za masažu, a potom ih seksualno iskorišćavao.

Bogati Amerikanac, prijatelj mnogih američkih zvaničnika, pa tako i bivšeg predsednika SAD Bila Klintona, ali i sadašnjeg predsednika Donalda Trampa, pojavio se početkom prošlog meseca na sudu u Njujorku po optužbama da je vodio "mrežu" preko koje je krijumčario maloletne devojčice. Izjasnio se da nije kriv.

Epstajn je već osuđivan zbog seksualnog zlostavljanja maloletnih osoba, a sa sudom je sklopio dogovor o priznanju krivice i umesto zaprećene doživotne kazne zatvora, kažnjen je sa 13 meseci zatvora, morao je da isplati novac svojim žrtvama i da uđe u registar seksualnih napasnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    11. avgust 2019 | 14:23

    Kad su mogli nezakonito bestijalno bombardovati Srbiju,ubijati civile, samo da bi skinuli s medija klintonovu seks aferu LEVINSKI...znalo se da moćnici neće dozvoliti suđenje...kad jedan od najvećih presednika Kenedi pa i njegov brat platili životom, šta im je jedan običan milijarder koji im služio za seksualno iskorištavanje maloletnica...to su isti oni moćnici, nedodirljivi koji po celom svetu uništavaju države koje ne služe njihovim interesima...

  • Zvele

    11. avgust 2019 | 13:49

    Pa neko ga ućutkao da ne laje dalje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA