≫ 

30 godina je proveo u zatvoru, a bio je nevin: Sad je slobodan i bogatiji za skoro 10 miliona dolara

Proveo je tri decenije iza rešetaka zbog silovanja i pljačke koju nije počinio - sada Mark Deni ima 10 miliona razloga za slavlje

  • 12
Advokatica Vanesa Potkin i Mark Deni Foto: Guliver/ Mike Coppola/Getty Images for TIDAL

Mark Deni je postigao nagodbu u iznosu od 9,75 miliona dolara nakon što je u zatvoru proveo 30 godina za zločin koji nije počinio.

Nadzornik Skot Stringer mirno je pristao da odobri plaćanje nagodbe u iznosu od 9,75 miliona dolara za pretrpljeni duševni bol - izbegavajući potencijalnu tužbu od 50 miliona dolara protiv grada i Njujorške policije.

U zamenu za to, Deni je 24. maja potpisao papire u kojima se odriče svog prava da tuži grad nakon 30 godina provedenih u zatvoru.

U decembru 1987. Deni, tada sedamnaestogodišnji momak, bio je jedan od četvorice muškaraca koji su optuženi za pljačku "Burger Kinga" u Bruklinu i silovanje 18-godišnje devojke koja je tamo radila. Osuđen je na čak 57 godina zatvora za silovanje, sodomiju, pljačku i prinudu.

Deni nikada nije prihvatio krivicu i pokušavao je da dokaže svoju nevinost čitavih 30 godina. Oslobođen je u decembru 2017. nakon što je istraga okružnog tužilaštva u Bruklinu utvrdila da on nema nikakve veze sa zločinom. Utvrđeno je da Deni te noći nije bio kod Burger Kinga.

Žrtva silovanja, čije su oči bile prekrivene za vreme napada, u početku na fotografijama nije identifikovala Denija kao svog napadača, već ga je izabrala iz živih redova nekoliko dana kasnije.

Deni u tvrdnji navodi da su detektivi iznosili „lažne prikaze“ i naterali“ žrtvu da ga identifikuje kao jednog od počinitelja u živoj postavi nakon što nije uspela da ga identifikuje u liniji fotografija.

- Izmišljeni i prisilni dokazi Njujorške policije, koji su lažnim pismenim i usmenim izveštajima predočeni tužilaštvu i poroti putem lažnog svedočenja na suđenju, bili su jedini osnov za osuđivanje gospodina Denija - piše u podnesku.

Takođe navodi se da je Deni „pretrpeo i nastavlja da trpi teške i trajne štete uključujući fizičku i emocionalnu bol i patnju, fizičku bolest, gubitak porodičnih odnosa, gubitak prihoda i štetu njegovom ugledu".

I Njujorška policija i gradsko pravosuđe odbili su da daju komentar na ovaj slučaj.

VIDEO: Vođa bande se prerušio u ćerku i pokušao da pobegne iz zatvora

(Telegraf.rs / nypost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pablo

    12. avgust 2019 | 16:15

    10 miliona razloga za slavlje? Neka neka, ne treba mi tih 10mil razloga posle 30 godina robine!

  • Boban

    12. avgust 2019 | 16:42

    A šta dobija sudija za pogrešno izrečenu presudu?

  • Dzabaaa!

    12. avgust 2019 | 16:21

    Dzaba,dzabaaaa! Nema tih para,ali bkvalno da zamene moju mladost. Trilijarde da su,nema!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA