≫ 

Ogromna greška američke mornarice: Najskuplji ratni brod u istoriji ne može utovariti municiju!

Trenuno su instalirana samo dva od ukupno 11 liftova potrebnih za utovar municije na palubu novog američkog nosača aviona "Džerald R. Ford", najskupljeg ratnog broda na koji je do sada utrošeno 13 milijardi dolara

  • 9

Nosač aviona "Džerald R. Ford" trebalo je da bude isporučen sa naprednim liftovima za prevoz oružja koji se pomeraju pomoću magneta, a ne kablova, još u maju 2017. godine. A, kako navodi demokratska predstavnica Virdžinije, kraj još nije na vidiku.

Ovo je još jedan veliki neuspeh za izvođača radova, kompaniju "Huntington Ingalls Industries Inc.", ali i američku mornaricu, koja je u decembru prošle godine saopštila da će svih 11 liftova biti instalirano i testirano pre nego što nosač aviona bude isporučen krajem jula.

Umesto toga, faza testiranja je pomerena na oktobar, ali zvaničnici mornarice i dalje nisu sigurni da će do tada svi liftovi moći da se koriste.

Američki sekretar za mornaricu, Ričard Spenser, još u januaru je pozvao predsednika Trampa da ga otpusti iz službe ako liftovi ne budu u funkciji do jula. Umesto toga, Tramp je 22. jula pohvalio nosač aviona "Džerald R. Ford" kao "fenomenalan".

Ovi napredni liftovi trebalo je da prevoze 10 tona opreme brzinom od 45 metara u minutu, dok recimo, liftovi na "Nimicu" prevoze duplo manje brzinom od 30 metara u minutu. Po tvrdnjama zvaničnike mornarice to bi povećalo za više od 30 odsto broj borbenih dejstava koja bi mogla da se izvrše sa ovog nosača u toku 24 sata.

Međutim, liftovi nisu jedini problem najskupljeg ratnog broda u istoriji. Nešto nije u redu i sa elektromagnetnim sistemom za lansiranje aviona, kao i sa zaustavnom pistom koja treba da ih zadrži kada slete.

- Mornarica je preuzela nekompletan brod, sa čijom izgradnjom se kasnilo skoro dve godine, troškovi su premašili budžet za više od dve i po milijarde dolara, devet od 11 liftova još ne radi, a troškovi i dalje rastu - istakao je predsednik senatskog komiteta Džejms Inhof.

VIDEO: Engleski marinci uz pomoć odela "Ironman-a" upadaju na brodove

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca

    12. avgust 2019 | 16:58

    Odlično, može on i tako nesavršen da potone ( što mu iskreno želim ). Što Amerikanci više para daju za vojsku, to im sve lošije ide!

  • Milenko

    12. avgust 2019 | 17:32

    pa nije to neka ruska sklopocija, dok se ne testira sve nema koriscenja.

  • Hr wc eu

    12. avgust 2019 | 19:29

    Američki krš

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA