SAD "duboko zabrinute" zbog odnosa Kine i Hongkonga: Plaše ih vojne formacije Kineza kod granice

Stejt department smatra da "trajno nagrizanje autonomije" Hongkonga dovodi u opasnost povlašćeni trgovinski status koji ta teritorija uživa sa SAD

  • 7

SAD su "duboko zabrinute" zbog kretanja kineskih vojnih i policijskih formacija duž administrativne linije između Kine s Hongkongom, saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

Kako je preneo Rojters, Stejt department smatra da "trajno nagrizanje autonomije" Hongkonga dovodi u opasnost povlašćeni trgovinski status koji ta teritorija uživa prema američkom zakonu u razmeni sa SAD. Američki predsednik Donald Tramp je u utorak izjavio da ima informacije bezbednosnih službi, prema kojima je Kina poslala trupe prema granici sa Hongkongom i pozvao na smirenost zbog sukoba demonstranata i vlasti u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Takođe, kako javlja britanska agencija, nije jasno da li je Tramp u utorak govorio o novim kineskim aktivnostima ili o prethodnim navodima medija, podsećajući da je kineski državni medij "Global tajms" ove nedelje objavio da kineska policija izvodi vežbe u gradu Šenžen, u blizini Hongkonga.

FRANCUSKI MINISTAR POZVAO NA NASTAVAK DIJALOGA

Francuski ministar inostranih poslova Žan-Iv le Drijan pozvao je danas vlasti Hongkonga da nastave razgovore s demonstrantima, kako bi se našlo mirno rešenje za sadašnju krizu.

Kako navodi Rojters, velike demonstracije protiv zakona koji dozvoljava da osumnjičeni počinioci kriminalnih dela u toj bivšoj britanskoj koloniji budu radi sudenja izručeni Kini, gde, kako smatraju demonstranti, ne bi imali pravično suđenje, predstavljaju najveći javni izazov kineskom predsedniku Si Ðinpingu od kako je došao na vlast 2012.

- Pozivam sve strane, pre svega vlasti Hongkonga, da nastave dijalog kako bi se našlo mirno rešenje za krizu i sprečila eskalacija nasilja - naveo je Le Drijan u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tripko

    14. avgust 2019 | 23:53

    Aj sad Donaldee osim sto "cvrkuces" hahahah probaj da recimo nato intervenisete ko onomad na Kosovu i Metohiji... Nece da moze...

  • PRC

    14. avgust 2019 | 23:14

    Bolje da se amerčići brinu šta se dešava u njihovoj zemlji a njihovi poltroni u Hongkongu će dobiti šta treba.

  • Tamara

    15. avgust 2019 | 06:33

    Cuj Kine i Hongkonga zaboravili su na zapadu da je to bila kineska oteta teritorija kao i Kosmet i da je to samo Kina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA