SAD traže da iranski tanker ostane zaplenjen, uprkos Gibraltarovom stopiranju postupka protiv posade

Američko ministarstvo pravosuđa podnelo je zahtev za zaplenu tankera. Predmet će se vratiti u Vrhovni sud Gibraltara

  • 1
Gibraltar zaplenio tanker Foto: Tanjug/AP

Američko ministarstvo pravosuđa zatražilo je da se zadrži iranski tanker, nakon što je Gibraltar odustao od postupka protiv posade teretnog broda "Grace 1", zaplenjenog u julu kod obala Gibraltara pod sumnjom da prevozi naftu u Siriju.

- Američko ministarstvo pravosuđa podnelo je zahtev za zaplenu tankera na osnovu mnogobrojnih otpužbi, koje se sada razmatraju. Predmet će se vratiti u Vrhovni sud Gibraltara u 16 sati", navedeno je u saopštenju vlade.

Iranski naftni tanker, koji su 4. jula zaplenili pripadnici britanskih kraljevskih marinaca kod obala Gibraltara pod sumnjom da krši sankcije Evropske unije (EU), jer prevozi sirovu naftu za sirijsku rafineriju Baniyas, trebalo je da bude pušten za nekoliko sati, nakon što je Gibraltar odustao od sudskog postupka.

Rojters je preneo i da je vrhovni sudija Entoni Dudli jasno rekao da bi iranski brod isplovio da nije američkog zahteva.

Sirijska rafinerija se nalazi pod sankcijama EU od 2014. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA