Iranski tanker isplovio iz Gibraltara, zvaničnici poslali jasnu poruku Sjedinjenim Državama

Britanska vlada dozvolila isplovnjavanje tankera uz obrazloženje da američke sankcije protiv Irana ne važe za Ujedinjeno Kraljevstvo

  • 1
tanker, gibraltar, iran Foto: Tanjug/AP

Iran je upozorio SAD da ne pokušavaju ponovo da zaplene iranski tanker "Grejs jedan" u međunarodnim vodama, nakon što je plovilo napustilo Gibraltar, saopštio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi.

On je rekao da bi plenidba ugrozila bezbednost plovidbe na otvorenom moru.

- Upozorenje smo izdali zvaničnim kanalima, posebno preko Ambasade Švajcarske - istakao je Musavi.

Švajcarska zastupa interese SAD u Iranu, koji nema diplomatske veze sa Vašingtonom.

tanker, gibraltar, iran Isplovio iranski tanker koji je bio zaplenjen u Gibraltaru; Foto: Tanjug/AP

Tanker "Grejs jedan", koji je zaplenjen 4. jula pod sumnjom da prevozi sirovu naftu u Iran, isplovio je sinoć iz luke u Gibraltaru sa istaknutom iranskom zastavom i pod novim imenom "Adrijan Darija jedan".

Prema podacima kompanije "Refinitiv Eikon", koja prati lučki promet, tanker se zaputio ka grčkom gradu Kalamata.

Vlada britanske teritorije je u saopštenju obrazložila da će tankeru "Grejs 1" biti dozvoljeno isplovljavanje jer američke sankcije protiv Irana ne važe za Ujedinjeno Kraljevstvo i ostatak Evropske unije.

Savezni sud u Vašingtonu izdao je u petak, 16. avgusta, nalog za plenidbu tankera, nafte koju prevozi i skoro jedan milion dolara.

PODIGAO SIDRO PRE PONOĆI

Iranski tanker, koji prevozi laku sirovu naftu u vrednosti od 130 miliona dolara, podigao je sidro i počeo da se udaljava od Gibraltara, pokazuju podaci za praćenje morskog saobraćaja.

Na osnovu GPS podataka na "Marinetraffic.com", službe za praćenje plovila, vidi se da je tanker "Edrijen Darja 1", koji je nekad nosio naziv "Grejs 1", počeo da se kreće malo pre ponoći.

Iranskom tankeru dozvoljeno je da isplovi iz Gibraltara, nakon sto su britanske vlasti te teritorije 18. avgusta odbile zahtev SAD da ne oslobode tanker koji je Gibraltar zaplenio pre više od mesec dana zbog navodnog kršenja sankcija EU protiv Sirije.

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BralE

    19. avgust 2019 | 12:34

    Koliko je ovaj svijet postao pogan! Amerikanci zaplijene nečiji brod na drugom kraju svijeta, a Britanci ga oslobode, jer imaju vlast, takodje na drugom kraju svijeta, svjetlosnim godinama daleko od Britanije! I sve to u 21. vijeku!!! Stvarno nam treba jedan „Reset“...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA