• 2

"Trampe, prelepi Grenland nije na prodaju": Kakav je život u ovoj slabo naseljenoj zemlji

Grenland ima dobre odnose sa Danskom pod čijom su kontrolom

  • 2

Izvinite predsedniče Trampe, ali Grenland nije na prodaju. Tako je na ideju američkog predsednika Donalda Trampa da kupi najveće ostrvo na svetu odgovorila vlada Grenlanda koji je pod kontrolom Kraljevine Danske.

Za fotografa Kilija Jujana, koji je u proteklih nekoliko godina radio na dokumentovanju prirode i života na Grenlandu ovo odbijanje Trampove ponude nije bilo iznenađenje.

- Oni imaju dobar odnos sa Danskom. Teško je za njih da zamisle da imaju odnose sa drugom kolonijalnom silom bilo koje vrste. Trenutno se zapravo veoma trude da dobiju potpunu nezavisnost od Danske - rekao je on za CNN.

Grendland

Prizori sa Grenlanda; Foto: Pixabay

Grenland ima svoju autonomnu upravu u okviru Danske od 1979. godine, a još veću autonomiju dobio je na referendumu održanom 2008. godine.

Skoro 90 odsto populacije Grenlanda su pripadnici grupe naroda Inuiti, a Jujan navodi da je zemlja prihvatila te korene, oblikujući politiku iz starosedelačke perspektive. Na primer, ne postoji privatno vlasništvo na Grenlandu. Ne možete doći i jednostavno kupiti zemljište, a većina industrija je u vlasništvu države.

- Postoji veoma jaka želja da država i njena kultura donose odluke, a ne da neke individue donose odluke u ime svih. I to je stvarno moćno. To je sprečilo da isplivaju mnogi interesi koji verovatno da duže staze ne bi bili dobri za Grenland - rekao je on.

Grendland

Foto: Pixabay

Grenland je najveće ostrvo na svetu, velika teritorija kod Kanade koja dopire do Arktika. Veći deo teritorije prekriven je ledom.

Samo 20 odsto njegove teritorije je naseljeno. Populacije je nešto više od 50.000.

Ipak, i pored toga, životni standard je veoma visok.

Grendland

Foto: Pixabay

- Mnogo je bolji standard nego u nekim državama koje nazivamo razvijenim. Jedan od razloga za to je što je Grenland kolonizovala Danska - naveo je fotograf.

Uticaj Danske može da se vidi u grenlandskoj arhitekturi, kao i ekonomiji koja se pre svega bazira na ribolovu.

Jujan navodi da većina stanovnika govori dva jezika, danski i lokalni grenlandski.

- Veoma je čvrst nacionalni identitet. Bez obzira na to koliko danske krvi imate, a koliko krvi Inuita, svi su Grenlanđani - naveo je on.

Grendland

Foto: Pixabay

Američki predsednik nije prvi Amerikanac koji želi da kupi Grenland. Predsednik Hari Truman je takođe došao na tu ideju, a SAD su navodno zvanično probale da kupe ostrvo 1946. godine. Takođe je i 1867. godine državni sekretar Vilijam Sivard želeo da obavi ovu kupovinu.

Grenland je dom američke vazduhoplovne baze u Tuleu. U toj bazi nalazi se sistem koji služi za rano upozoravanje na međunarodne balističke rakete. Mnogi smatraju da je upravo to jedan od razloga zbog kojih je Tramp pokazao ovakvo interesovanje.

Grendland

Foto: Pixabay

Kili Jujan je kinesko-američkog porekla, takođe vuče korene i od naroda Nanai iz Rusije. Deo života proveo je u Sibiru. Pre dve godine stigao je na Grenland.

- Grenland je dugo bilo mesto kom sam se divio, a jedan od razloga je i što se bavim izgradnjom kajaka. Na jugu se obično grade ti brodovi, a Grenland je poznat po svojim kajacima - naveo je on.

VIDEO: Tramp: Ja sam genije:

(Telegraf.rs / N.Z.)

Komentari

  • Gaga

    On, biznismen decenijama, misli da je sve na prodaju... Svašta.

  • Strsljen

    Imaju oni i druge nacine da se dokopaju ostrva...Ameri su to

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima