• 1

Demonstranti u Hongkongu odbili platformu za dijalog: "Ne verujemo lažima Keri Lam"

Ocenjuju da je reč o zamci koja ima za cilj da dovede do gubitka vremena

  • 1

Organizatori protesta u Hongkongu odbacili su plan gradske liderke Keri Lam da uspostavi platformu za dijalog, ocenivši da je reč o zamci koja ima za cilj da dovede do gubitka vremena. 

Članovi Građanskog fronta za ljudska prava oglasili su se nakon što je Lam najavila da će formirati platformu za dijalog sa građanima po hitnom postupku kako bi se rešila razlike i okončala proteste. 

Vong Jik-Mo iz Građanskog fronta za ljudska prava rekao je da Lem uopšte ne odgovara na zahteve protestnog pokreta, koji uključuju "istinsku demokratiju" i nezavisnu istragu o navodnoj brutalnoj upotrebi sile policije, prenosi AP.

- Ne verujemo Keri Lem, ne verujemo njenim lažima - rekao je on.

Drugi član tog fronta, Džimi Šam, poručio je da ako Lem želi dijalog, trebalo bi da dođe na proteste. 

hongkong, protesti, aerodrom

Foto: Tanjug/AP

Građanski front za ljudska prava organizovao je nekoliko protesta protiv vlade, koji su privukli veliki broj ljudi proteklih meseci, dok su mnoge druge grupe, koje su se pridružile tom pokretu bez idera, organizovale sopstvene događaje.

Lem je ranije najavila da će formirati platformu za dijalog sa građanima po hitnom postupku i poručila da će se pozabaviti žalbama na policiju, nakon što su ovog vikenda održani mirni protesti protiv vlasti. 

Protesti u Hongkongu, koji su jedan od najvećih izazova za kineskog predsednika Si Ðinpinga od kada je došao na vlast 2012. godine, počeli su u junu zbog protivljenja zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u matičnoj državi Kini. 

Zakon je u međuvremenu suspendovan, a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kinesku kontrolu.

Pogledajte video: Da li u Hong Kongu počinje "kišobran revolucija" ili novi svetski rat

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Tamara

    Bas kineze briga sto oni nece satrce ih i tu ce biti kraj demostracijama.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima