Otac na dan svadbe platio da mu ubiju budućeg zeta: Nije prihvatao ni njega, ni venčanje

Na dan svadbe platio je 150.000 dolara da ubiju njegovog budućeg zeta, a zločin je izvršen nekoliko dana kasnije kada je muškarac prišao Pranaju i zaklao ga nasred ulice

  • 2
indija, venčanje, ubistvo mladoženja Foto: Facebook: Pranay Amrutha Varshini

Neverovatno ubistvo koje se dogodilo u Indiji ponovo je pokrenulo velike rasprave o klasnim razlikama i nepravdi koje vladaju u toj zemlji. Pranaj Perumalija (23) je bio Dalit, odnosno pripadnik kaste "nedodirljivih", a njegova odabranica Amruta Varšini (21) pripadala je višoj klasi.

Njena bogata porodica gledala je na njihovo venčanje kao poniženje, a otac devojke T. Maruti Rao da dan njihove svadbe angažovao je plaćene ubice kako bi likvidirale njegovog zeta, piše Vašington Post, pozivajući se na dokumente sa suđenja.

Dok su oni uživali u svojoj svadbi, nisu ni slutili da njihova sreća neće dugo trajati. Nekoliko dana nakon venčanja, plaćene ubice izvršile su ono što im je naredio nevestin otac. Dok su napuštali lekarsku ordinaciju u rodnom gradu, muškarac im je prišao s leđa i mesarskim nožem prerezao Pranajev vrat, usmrtivši ga na mestu.

Indijsko društvo, na žalost, i dalje ima problema sa shvatanjima i razumevanjem parova poput Pranaja i Amrut, koji svojim brakovima prkose staromodnim običajima koji su se zasnivali na hijerarhiji i diskriminaciji.

Indija ubrzano raste, milioni su se izdigli iz siromaštva, raste broj obrazovanih, a gradi se i jedna od najbrže rastućih ekonomija na svetu. No, klasne razlike utemeljene na determinaciji identiteta i socijalnog statusa pri rođenju ostaje čvrsto ukorijenjen u temelje društva.

Studija iz 2017. pokazala je da je manje od šest odsto indijskih brakova sklopljeno između pripadnika različitih klasa, a brojka se gotovo nimalo nije menjala proteklih skoro pola veka.

"ZASTUPANJA STAROMODNIH SHVATANJA DOVODE DO NASILJA"

Glavni autor istraživanja i statističar Tridip Raj nadao se da će do optimističnijih brojki doći mnogo ranije, ali to se na žalost, ne događa. U proteklih godinu dana prijavljeni su slučajevi ubistava zbog braka između pripadnika različitih kasti u državama Gujarat, Tamil Nadu, Madhja Pradeš i Andhra Pradeš.

- Takvi nasilni ispadi događaju se u ime tradicije i časti, ali motivi idu mnogo dublje. Ako žena može da se uda za koga god poželi, to duboko destabilizuje celokupan indijski društveni sistem - objašnjava istoričarka Uma Čakravarti.

Amruta u napadu nije povređena, a trenutno živi sa Pranajevim roditeljima na rubu naselja "nedodirljivih" s njihovim šestomesečnim sinom. Zbog sopstvene bezbednosti ona ne izlazi iz kuće koja je u potpunosti pokrivena nadzornim kamerama.

Pranajeva porodica izdigla se iz očaja i bede Dalita, ponajviše zahvaljujući njegovom ocu Balasvamiju koji je život proveo kao činovnik u osiguravajućoj kući. Amruta je odrasla u kući udaljenoj samo pet minuta vožnje, u velikom zdanju koje je sagradio njen otac, bogati investitor.

Prema navodima ovog medija, Daliti čine gotovo 17 odsto od oko 1,3 milijarde stanovnika Indije, ali su na dnu kastinske hijerarhije.

Amruta je poznavala Pranaja još iz škole. Bio je godinu dana stariji, pametan i sportski građen, te ju je odmah privukao. Njihov odnos nastavio se dopisivanjem i razgovaranjem preko telefona, a kada je njen otac shvatio da je njiihova veza ozbiljna, pretukao ju je, oduzeo telefon i laptop, te je preselio u drugu školu.

Oboje su krenuli na koledž, a nakon što se Amruta preplašila da će je otac udati za nekog koga ne voli, obratila se Pranaju. Kao u romantičnim filmovima, smislili su plan da pobegnu i potajno se venčaju.

Kada je njena majka 30. januara prošle godine otišla na popodnevno spavanje, Amruta se s pripremljenom haljinom iskrala iz kuće, ponela svoju školsku papirlogiju i lične dokumente.

Zatražili su izdavanje pasoša, te su se unapred pripremali za test poznavanja engleskog jezika, jer im je želja bila da pobegnu u Australiju, gde bi razvili privatan biznis. Maštali su o otvaranju farme krava ili možda modnog salona.

Venčali su se u prisustvu tek nekolicine prijatelja, u hramu u Hiderabadu koji vodi hinduistička reformistička grupa poznata po svojim tolerantnim stavovima.

Ipak, nakon venčanja vratili su se kućama i čekali putne dokumente, a pet meseci kasnije Amruta je ustanovila da je trudna, pa su selidbu u Australiju odložili. Tada su odlučili da organizuju svadbeno slavlje kojem su prisustvovale stotine gostiju, ali mladinih roditelja nije bilo na proslavi.

Prema sudskim dokumentima, Amrutin otac platio je 150.000 dolara za ubistvo zeta kog nije mogao da prihvati, a u organizaciji zločina kao posrednik mu je pomogao visokopozicionirani lokalni političar.

SLUČAJ PODELIO LOKALNU SREDINU

Neki su mladom Pranaju hteli da podignu spomenik, dok su drugi govorili da je to moglo da se očekuje s obzirom na "neprihvatljiv" brak.

Oformljena je čak i Asocijacija za zaštitu roditelja koja je okupila stotine kastama sklonih roditelja. Amrutin otac redovno je dobijao primao pisma podrške u zatvoru iz kog su ga u međuvremenu pustili da se brani sa slobode.

Lokalni advokat Šijam Sunder Čilukuri takođe je formirao grupu kojoj je cilj bio da opravda brutalno klanje nevinog mladića.

Suđenje za ubistvo je u toku, a Amrutin život nije nimalo lakši. Odlučila je da pokuša da unajmi stan u Hiderabadu s Pranajevom porodicom. Njegovi roditelji su prihvatili i nju i njenog sinčića, a ona ih smatra svojim novim ocem i majkom.

- Moj otac je kriv za njegovu smrt, no barem Pranajevi roditelji znaju koliko smo se voleli - zaključuje Amruta.

(Telegraf.rs/Washington Post/24 sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😕😕😕

    20. avgust 2019 | 18:25

    Daleko im lijepa kuca.

  • Predator

    20. avgust 2019 | 21:33

    Neču i da čitam ubit je greh i tačka!!! Jedino ako če te neko napast i želi ti zlo onda je druga priča.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA