• 7

Pala vlada u Italiji, Konte podneo ostavku

Đuzepe Konte podneo je ostavku na funkciju premijera, a zvanično će je predati predsedniku Serđu Matareli. Predsednik može da odredi novog mandatara ili da raspiše izbore

  • 7

Italijanski premijer Ðuzepe Konte podneo je ostavku, a to je saopštio na sednici parlamenta, na kojoj je trebalo da se glasa o nepoverenju vladi, što je pre 12 dana zatražio ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

Pre nego što je saopštio da podnosi ostavku, Konte je izjavio će Salvinijeva odluka imati velike posledice na zemlju i njenu ekonomiju.

"OVDE SE ZAVRŠAVA RAD NAŠE VLADE"

- Dragi prijatelji iz pokreta Pet zvezda, ovde se završava rad naše vlade. Po završetku sednice i zvanično ću predati ostavku predsedniku Serđu Matareli - rekao je Konte.

Đuzepe Konte

Đuzepe Konte; Foto: Tanjug/AP

Konte je optužio Salvinija da je kršio svoje obaveze i da se vodio ličnim interesima i interesima svoje stranke ponašajući se politički neodgovorno.

Ostavka premijera ne znači da će u Italiji automatski biti održani novi izbori jer predsednik Matarela može da odredi novog mandatara ili da raspiše izbore.

Inicijativu Salvinijeve desničarske Lige za održavanje novih izbora podržavaju Forca Italija Silvija Berluskonija i krajnje desna partija Italijanska braća.

Mateo Salvini

Mateo Salvini; Foto: Tanjug/AP

Pokret Pet zvezda, aktuelni partner Lige u vladajućoj koaliciji navodno pregovara sa strankom levog centra, Demokratskom partijom o formiranju nove vlade.

Ukoliko bude postignut dogovor o novoj parlamentarnoj većini, predsednik Matarela bi mogao da odluči da postavi novu vladu bez izbora.

On bi takođe mogao da novoj vladi poveri na usvajanje ključni zakon o budžetu, ukoliko poslanici odluče da ga podrže.

Krizu na italijanskoj političkoj sceni pokrenuo je Salvini kada je pozvao na prevremene izbore, navodeći da vladajuća većina sa pokretom Pet zvezdica više ne postoji.

VIDEO: Ovako je izgledala poseta premijera Italije Srbiji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Qwet

    Ma oni godišnje promene deset vlada. Ludilo. Nema bez Berluskonija ništa. Starac je čudo.

  • Misko

    Nadajmo se da se nisu povredili pri padu.

  • Солдатовић

    ИСПЛАТИО сам Мариа Марка Дел Тинторета и он је морао да оде!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima