≫ 

Atlantski okean prepun plastike: Nađene ekstremne količine u "najčistijoj vodi"

Posvuda se nalaze sitni, svetlucavi komadići plastike, odnosno mikroplastike

  • 3

Unutar Atlantskog okeana postoji jedino more na svetu koje nema obala. Radi se o Sargaškom moru, čije su granice definisane okeanskim strujama.

Sargaško more je svoje ime dobilo po pelagičkim algama roda Saragasum koje plutaju po površini mora. Omeđeno je morskim strujama: na zapadu Golfskom, na severu Severnoatlantskom, na istoku Kanarskom, a na jugu Severnoekvatorskom strujom.

U samom Sargaškom moru nema morskih struja, pa je zbog toga voda u njemu gotovo miran i do sada je bila kristalno čista, moglo se videti do dubine od oko 60 metara.

Ekolozi su nedavno na tom inače čistom području pronašli novostvorenu ogromnu mrlju plutajućeg otpada: smeće koje je došlo iz zemalja čije se obale nalaze na Atlantskom okeanu, od zapadne obale Afrike do istočne obale SAD. Usred plutajućeg smeća, skriva se i ogromna količina mikroplastike koja završava u škrgama i želucima morskih životinja.

Novinarka CNN-a pridružila se ekspediciji ogranizacije "Grinpis" koja je putovala u Sargaško more kako bi procenila nivo njegovog zagađenja. Čim su stigli do područja gde se nalaze pelagičke agge, videli su raznorazne komade plastike: boce šampona, pribor za ribolov, plastične posude i kese.

Kada su ekolozi zaronili u plavo more, shvatili su da se posvuda oko njih nalaze sitni, svetlucavi komadići plastike, odnosno mikroplastike.

Naučnici iz "Grinpisa" kažu kako su u Sargaškom moru pronašli "ekstremno visoke" koncentracije mikroplastike. Mada još analiziraju uzroke i nemaju rezultate za celo pregledano područje, izjavili su kako su u jednom uzorku otkrili gotovo 1.300 fragmenata mikroplastike, što je više nego što je prošle godine pronađeno u zloglasnoj velikoj pacifičkoj mrlji smeća.

- Na području gde se nalaze alge Sargasum i gde smo uzeli većinu uzoraka, uočili smo puno komada plastike zapetljanih u alge. Bija mora je predivna, plava. Ali, kada analizirate uzorke, šokirate se s količinom mikropastike - rekla je biološkinja Selija Ojeda i pokazala na komadiće koji lebde na površini jednog uzorka.

Pogledajte video: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • branko

    20. avgust 2019 | 19:02

    jedino zabrana proizvodnje plasticne ambalaze, sve u staklo..... u protivnom nema nam spasa, a smece u rekama, morima, to treba kaznjavati drzave, a drzave stanovnistvo, nista drugo... upropastismo planetu za 80-tak godina, kao virus smo

  • Pozor

    20. avgust 2019 | 19:00

    Znaci kojekakva plastika pluta Oceanom velicine Severne Amerike?? Osvestimo se ljudi ? Nebacaj plastiku? A tek sta se baca u Srbiji??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA