Godina političkih kriza u EU: Prvo je pao Štrahe, a sada Italijani ispraćaju Kontea

Ove godine pale su italijanska i austrijska vlada, dok je Velika Britanija dobila novog premijera

  • 1
Đuzepe Konte, Štrahe, Tereza Mej Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

Vlada Italije je pala. Premijer Đuzepe Konte podneo je u utorak ostavku koju je odmah i prihvatio predsednik Serđo Matarela, a Italija je tako ušla u veliku političku krizu. Krivac za to je, kako ga je i sam Konte prozveo, Mateo Salvini, predsednik krajnje desne Lige Sever. Salvini je izazvao lančanu reakciju koja je dovela do rušenja vlade kada je 8. avgusta povukao Ligu iz koalicije.

Koliko će italijanske političke tenzije da traju nije poznato. Italija je međutim postala samo još jedna evropska država u nizu koja se od početka godine suočila sa ostavkama visokih funkcionera koje su dovele do znatne krize u zemlji. Iako su ostavke podnesene iz potpuno različitih razloga, Konte danas stoji uz bivšu britansku premijerku Terezu Mej i nekadašnjeg austrijskog vicekancelara Hajnca Kristijana Štrahea.

Đuzepe Konte Foto: Tanjug/AP

"OVO JE KRAJ NAŠE VLADE"

Dojučerašnji italijanski premijer Đuzepe Konte svoju odluku je saopštio na sednici parlamenta, na kojoj je trebalo da se glasa o nepoverenju vladi, što je 12 dana ranije zatražio ministar unutrašnjih poslova i lider Lige Mateo Salvini.

- Dragi prijatelji iz pokreta Pet zvezda, ovde se završava rad naše vlade - rekao je Konte.

On je optužio Salvinija da je kršio svoje obaveze i da se vodio ličnim interesima i interesima svoje stranke ponašajući se politički neodgovorno.

Ipak, ostavka premijera ne znači da će u Italiji automatski da budu održani novi izbori jer predsednik Matarela može da odredi novog mandatara ili da raspiše izbore.

Đuzepe Konte je inače pravnik koji je na mesto premijera došao 1. juna 2018. godine. Predložen je za premijera 21. maja te godine na čelu koalicione vlade između Pokreta pet zvezda i Lige.

Od početka mandata, Konteova spoljna politika je okarakterisana snažnim okretanjem ka Rusiji, zalaganjem za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji i bližu saradnju u borbi protiv terorizma.

Tereza Mej Theresa May Foto: Tanjug/AP

TEREZINE SUZE

Pre nešto više od dva meseca i Velika Britanija je ostala bez premijera. Tereza Mej koja je tu funkciju obavljala usred pregovora sa EU o izlasku te zemlje iz Unije, u suzama je saopštila naciji da podnosi ostavku na čelu liderke Konzervativne partije.

Njen mandat, koji je počeo 2017. godine, obeležila je upravo tema Bregzita, a posle trostrukog odbacivanja Sporazuma o Bregzitu u parlamentu, o kom je premijerka mesecima pregovarala sa Briselom, Mej je konačno svemu rekla "zbogom".

Prvi datum napuštanja EU bio je određen za 29. mart, zatim je pomeren za 12. april, a potom pomeren za 31. oktobar, datum koji važi i danas.

Mej je postala premijerka u julu 2016. godine, posle referenduma na kom su se Britanci opredelili za izlazak iz Evropske unije.

Nasledio ju je nekadašnji ministar spoljnih poslova i veliki zagovornik Bregzita Boris Džonson.

Hajnc Kristijan Štrahe, Foto: Tanjug/AP

AFERA IBICA

Pre italijanske ove godine je pala austrijska vlada. Vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe podneo je ostavku nakon afere koja je dospela u javnost.

Radi se o snimku napravljenom 24. jula 2017. godine na Ibici, na kom se vide Štrahe i potpredsednik stranke Johan Gudenus kako sede i razgovaraju s navodnom nećakom ruskog milijardera koja tvrdi da želi da kupio udeo u visokotiražnom bečkom dnevniku "Kronen cajtung".

Štrahe je upao u zamku koja mu je postavljena u obliku navodne nećake ruskog milijardera koja je tvrdila da on želi da investira 250 miliona evra u Austriji, i to ne preko banke i legalno. Druženje u vili trajalo je šest sati i čitav skup je snimljen kamerama.

Austrijskom kancelaru izglasano je nepoverenje krajem maja, a ova zemlja dobila je prelaznu vladu, a izbori će da budu održani sledećeg meseca.

Pogledajte video: Zastala joj knedla u grlu, briznula u plač, pa pobegla: Tereza Mej podnela ostavku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    21. avgust 2019 | 19:55

    еу је прошлост сметлиште историје

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA