S neba palo 11.000 mrtvih ptica: Meštani se prestrašili, ali ubrzo je stiglo objašnjenje (FOTO)

Grad veličine bejzbol loptice i jaki udari vetrova usmrtili su na hiljade ptica u području Velikog jezera u Montani

  • 2
Montana, ptice Nekoliko hiljada uginulih ptica u Montani; Foto: fwp.mt.gov

Više od 11.000 ptica nastanjenih u močvarnim područjima palo je mrtvo s neba, a lokalno stanovništvo bilo je u šoku kada je videlo strašni prizor. Mrtve ptice ležale su posvuda, i zaista je pdosećalo na horor film.

Šta se u stvari dogodilo?

Početkom ove nedelje saveznu američku državu Montanu zahvatile su dramatične oluje praćene gradom.

Dok stanovnici Montane računaju štetu na usevima i kućama koju je napravio grad veličine bejzbol loptice, stručnjaci koji se bave očuvanjem prirode broje mrtve patke i barske ptice koje su stradale tokom te jake oluje.

Na objavljenim fotografijama može se uočiti jato mrtvih ptica, a zvaničnici tvrde da je još mnogo njih povređeno u području oko Velikog jezera.

Skoro trećina ptica u ovom području uginulo je ili je pretrpelo ozbiljne povrede tokom oluje praćene gradom i udarima vetra brzine oko 112 kilometara na sat.

Biolog i stručnjak za divlje životinje Džastin Po ističe da, među pticama koje su preživele na jezeru, oko pet odsto divljih patki i oko 40 posto pelikana i kormorana pokazuju znakove povreda ili poteškoće u kretanju. Mnogima su slomljena krila, razbijene lobanje ili su zadobile povrede unutrašnjih organa.

Područje oko Velikog jezera je močvarno područje, a na ovom jezeru se u sezoni nastani na desetine ptica selica i ptica koje žive na vodenim površinama, uključujući patke, guske, kormorane, pelikane i galebove. Vlažno proleće sa dosta kiša ispunilo je nivo jezera, a njegova površina iznosi oko 4.000 hektara.

Po dodaje da je oluja sa gradom pogodila čak 13.000 ptica, od kojih je većina uginula. Ptice su odnete na obalu tek četiri dana kasnije. Pretpostavlja se da mnoge od povređenih ptica neće preživeti.

Stručnjaci su zabrinuti da ovoliki broj mrtvih ptica može dovesti do širenja bolesti koje bi se prenele na ostale ptice u lokalnom području. Na primer, ptičji botulizam (Clostridium botulinum) opasan je toksin koji može rezultirati paralizom i neobičnim ponašanjem ostalih ptica koje bi se hranile leševima uginulih stvorenja, a tako nešto je vrlo verovatno u ovakvim slučajevima.

Zvaničnici će nastaviti da prate situaciju.

Prošle godine, susedna država Ajdaho imala je sličan problem, ali znatno manje razmere. Usled jakih prolećnih kiša, oluje i grmljavine uginulo je više od stotinu ptica.

(Telegraf.rs/IFL science/Montana.gov)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA