Sve teritorije koje je kupila Amerika: Rusija je mislila da je Aljaskom podvalila Amerikancima

Zamalo da na listi završi i Grenland

  • 14

Državu koju danas nazivamo Sjedinjenim Američkim Državama osnovalo je 13 bivših kolonija Velike Britanije, koje su se prostirale duž atlantske obale. Proglasile su se "državama" 4. jula 1776. godine, a zvanično je priznata 3. septembra 1783. Od tada do danas, mapa SAD menjala se nekoliko puta, a kada bi se ispunila želja sadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa, karta bi se promenila još jednom u 21. veku - SAD bi dobile Grenland.

Donald Tramp je izrazio želju da kupi najveće ostrvo na svetu, bogato retkim metalima na kom se nalazi i američka vazduhoplovna baza. Danska, pod čijom kontrolom se nalazi ostrvo, odlučno je rekla "ne", a Tramp se izgleda naljutio, pa je otkazao posetu toj zemlji.

Ovo nije prvi put da SAD pokazuju svoje interesovanje ka Grenlandu, a poslednja najveća kupovina teritorije dogodila se 1867. godine. Tada su SAD dobile Aljasku.

Grenland

Foto: Tanjug/AP

Ovo su najznačajnije teritorijalne promene SAD, odnosno kupovine. Prva je zabeležena 1803. godine.

Tada je kupljena teritorija Luizijane koja je u to vreme činila četvrtinu ukupne teritorije SAD. Kupljena je od Francuske za 15 miliona dolara, odnosno kada se to preračuna sa vrednošću dolara iz 2005. do je oko 193 miliona. Da nije bilo te kupovine, teritorija SAD bi bila za tačno 23,3 odsto manja.

Pre nego što je kupljena Aljaska, 1853. godine je 10 miliona dolara dato na Gadsden, teritoriju koja je kupljena od Meksika i koja leži u današnjoj Arizoni i Novom Meksiku.

Najpoznatija kupovina je svakako ona iz 1867. Tada je Aljaska dospela u američke ruke. Kupljena je od Rusije za 7,2 miliona dolara (danas bi to iznosilo nešto manje od 100 miliona). Danas je Aljaska američka savezna država.

Mapa Sveta

Printskrin: google.com/maps

Aljasku je otkrio ruski istraživač Vitus Bering 1741. godine. Vlada Aleksandra II donela je 1867. godine odluku da proda Aljasku, pravdajući to udaljenošu od centralne Rusije i visokim troškovima. Ugovor je sklopljen nakon višesatnih pregovora između ruskog cara izlaslanika i tadašnjeg američkog državnog sekretara.

Ruski car je tada imao razloga da odlikuje svog predstavnika u Vašingtonu verujući kako je Amerikancima "podvalio" ogromno divlje prostranstvo (veličine dva Teksasa) na kome nema ničga osim snega i leda.

Osim ovih teritorija koje su danas zvanično u sklopu SAD, one su takođe kupile od Španije Filipine 1898. godine za 20 miliona dolara.

Zanimljivo je da je Amerika sa Danskom već obavila jednu kupovinu. Danska joj je prodala Devičanska ostrva 1917. godine za 25 miliona dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA