≫ 

Katastrofa neviđenih razmera: "Pluća sveta" bukte već 16 dana, prizori su poražavajući (VIDEO)

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je danas da vladi nedostaju sredstava za borbu protiv šumskih požara u Amazoniji

  • 6

Brazilska svemirska agencija izvestila je da je broj požara koji je zahvatio Amazonsku prašumu kao posledica seče šuma u odnosu na prošlu godinu porastao za 83 odsto. Da stvar bude gora, požari tamo bukte već 16 dana, međutim, o njima se govori tek sad, kada su razmere prilično katastrofalne.

Gust dim koji dolazi iz prašume čak je juče zamračio Sao Paulo, udaljen od područja u plamenu čak 2.700 kilometara.

 

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je danas da vladi nedostaju sredstava za borbu protiv šumskih požara u Amazoniji.

Bolsonaro je u govoru, koji je emitovan uživo na Fejsbuku, rekao da vlada istražuje požare, nakon što su satelitski snimci pokazali da prašume u brazilskom delu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara.

On je, takođe, rekao da nikada nije tvrdio da su nevladine organizacije započele požare u šumi navodeći da je samo govorio o svojim sumnjama, prenosi Rojters.

 

Mediji su prethodno preneli da je Bolsonaro u sredu rekao, da nevladine organizacije, po svemu sudeći, podmeću požare u prašumama Amazona kako bi osramotile njegovu vladu nakon što im je smanjio finansiranje.

Bolsonaro je dodao da sve ukazuje da NVO izazivaju požare u prašumama, a na pitanje da li ima dokaze da potkrepi svoje tvrdnje on je rekao da nema pisanog plana za tako nešto jer se to, kako je naveo, tako ne radi, preneo je Rojters.

Za to vreme, uzbuna je podidnuta i na društvenim mrežama, a među brojnim ličnostima koje su upozorile na užasavajuću situaciju iz Južne Amerike upozorio je i glumac Leonardo di Kaprio.

- Užasnut sam pomišlju da Amazonija, najveća kišna šuma na planeti koja stvara 20 odsto kiseonika, praktično pluća sveta, bukte već 16 dana i da mediji bukvalno ne pišu ništa o tome! Zašto? - podelio je Di Kaprio na Instagramu.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Urke

    22. avgust 2019 | 15:03

    Zovi ameriku i ostale svetske piromane da gase svoje delo.

  • Čiča

    22. avgust 2019 | 15:15

    Jeremić i Đilas. Garant

  • Suza Kg

    22. avgust 2019 | 17:35

    Dosadilo im je da krče džunglu bagerima...dosadilo im je da domorodci bacaju koplja na bagere štiteći svoje šume, dok oni naravno, moraju da se brane rafalnom paljbom...ovako zapale i reše probleme. Usijane, lude glave, misle da imaju rezervnu planetu.!!??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA