Ruski lekari u panici: Lečili žrtve eksplozije bez zaštite, boje se da su i sami ozračeni

Pet nuklearnih inženjera poginulo je 8. avgusta prilikom testiranja motora na nuklearni pogon u Njonoksi, a povređeno je još šest osoba

  • 2

Ruski lekari koji su lečili žrtve zračenja nakon eksplozije na severu Rusije, nisu imali zaštitu i sada se boje da su i sami ozračeni, javlja BBC.

Pet nuklearnih inženjera poginulo je 8. avgusta prilikom testiranja motora na nuklearni pogon u Njonoksi, a povređeno je još šest osoba.

Predsednik Vladimir Putin priznao je da je testiranje bilo povezano s novim oružanim sistemom, ali je malo zvaničnih podataka dostupnih javnosti.

Stručnjaci u Rusiji i na Zapadu kažu da je njihov test najverovatnije povezan sa novom balističkom raketom 9M730 Burevestnik na nuklearni pogon koju je NATO nazvao "Skajfol". Prošle godine Putin je rekao da će nova tehnologija da da projektilu neograničen domet.

Šest dana nakon eksplozije ruska meteorološka služba Rosgidromet otkrila je povećan nivo radijacije koji je porastao 16 puta u odnosu na normalne vrednosti u gradu Severodvinsku, udaljenom nešto manje od 50 kilometara od mesta eksplozije.

Prema zvaničnim podacima, zračenje koje je stiglo do Severodvinska nije bilo dovoljno veliko da uzrokuje radijacionu bolest.

Dvojica lekara u Arhangelsku koji sz želeli da ostanu anonimni razgovarali su sa novinarima BBC o primanju i lečenju žrtava radijacije. Lekari su naveli da je najmanje 90 ljudi došlo u kontakt sa žrtvama radijacije, ali da pre toga niko od njih nije bio upozoren na rizik od kontaminacije.

- Ne želimo da nam sledeći put dovedu ne troje, već desetoro ljudi, i ne daj Bože, ponovo da sakriju informacije od nas - rekao je jedan lekar.

Stepen tajnovitosti povezan sa eksplozijom doveo je do toga da se ona upoređuje sa katastrofom u Černobilju iz 1986. godine, kada je istina o radijaciji polako "isplivala na površinu".

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA