≫ 

Konte dobio mandat za sastav nove vlade, da li će najpopularniji političar Italije biti u opoziciji?

Mateo Salvini, koji je želeo da na eventualnim prevremenim izborima samostalno formira vladu, izgubiće i ono što je do sada imao. Vladu najverovatnije formiraju Pokret 5 zvezda i opoziciona Demokratska partija

  • 2
Matteo Salvini Giuseppe Conte,  đuzepe konte i mateo salvini Đuzepe Konte (levo) će i dalje biti premijer, Salvini (desno) leti iz vlade; Foto: Tanjug/AP

Odlazeći italijanski premijer Ðuzepe Konte dobio je od predsednika Serđa Matarele mandat za formiranje nove vlade.

Konte će pokušati da sastavi novu vladu sa članicom dosadašnje vladajuće većine, Pokretom 5 zvezda i opozicionom Demokratskom partijom, prenosi Rojters.

Demokratska partija saopštila je juče da je spremna da formira koaliciju s Pokretom 5 zvezda, čime su na stranu stavljene godine međusobnog neprijateljstva da bi se izbegli prevremeni izvori i ublažila ekonomska neizvesnost.

Nakon višednevnih teških pregovora, lider Demokratske partije Nikola Zingareti rekao je predsedniku Matareli da će njegova partija prihvatiti kandidata za premijera Pokreta 5 zvezda, dosadašnjeg predsednika vlade Kontea.

- Mi volimo Italiju i smatramo da je vredno truda da probamo ovo novo iskustvo - kazao je novinarima Zingareti.

Prethodna koalicija koju su činili Pet zvezda i ekstremno desna Liga ranije ovog meseca se raspala pošto se lider Lige Mateo Salvini povukao iz nje nadajući se da će izazvati raspisivanje prevremenih izbora i s obzirom na popularnost koju trenutno uživa zbog svoje antiimigranske politike pobediti i biti u mogućnosti da samostalno formira vladu.

Kako sada stoje stvari, izbora neće biti, a Salvini koji je stekao veliku popularnost na "Čizmi", po svoj prilici izgubiće mesto u vladi i biće jedan od lidera opozicije.

VIDEO: Poseta Đuzepea Kontea Srbiji 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikula

    29. avgust 2019 | 12:40

    Forca Salvini!

  • goco007

    29. avgust 2019 | 12:12

    Izbegliama treba dati pomoc i vratiti u maticne zemlje Ne verujem da se mogu integrisati u Evropi, zato im trebamo pomoci, stvoriti uslove za normalno funkcionisanje u njihovoj drzavi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA