Pismo poglavice iz Amazonije: Kad posečete drveće, napadate duše predaka

U šumama Amazonije žive brazilski domoroci, pripadnici oko 400 plemena koja su tamo bila pre nego što je Brazil kao država utemeljen

  • 1
Pleme u Amazoniji Foto: Profimedia/AFP

Ogromni požari koji su izbili u Amazoniji prošlog meseca potresli su ne samo Brazil, nego i čitav svet. I dok brazilski predsednik Žair Bolsonaro bez ikakvih dokaza krivi zelene aktiviste, njegovi kritičari krive njegovu antiekološku politiku, a u medijima i na društvenim mrežama se raspravlja koliko su požari zaista opasni, često se zaboravlja da u Amazoniji živi oko milion ljudi.

Reč je, naravno, o brazilskim domorocima, pripadnicima oko 400 plemena koji su živeli u toj prašumi davno pre nego što je Brazil kao država utemeljen ili što su španski i portugalski kolonizatori uopšte stigli u Južnu Ameriku.

Amazonija požari Foto: Tanjug/AP

Dok je rasprava oko očuvanja Amazonije, njene važnosti za globalni ekosistem i opasnosti od njenog krčenja i poljoprivredne eksploatacije u drugim slučajevima često akademska, u slučaju amazonskih domorodaca ona je pitanje života i smrti. Ratari, stočari, šumari, rudari i preprodavači ilegalno zaposednute zemlje već decenijama krče amazonsku prašumu kako bi je pretvorili u ekonomski resurs.

Raoni Metuktire, poglavica brazilskog domorodačkog plemena Kajapo, objavio je u britanskom Gardijanu otvoreno pismo onima koji krče, pale i osvajaju Amazoniju, hektar po hektar.

Evo šta je napisao u pismu:

"Kad posečete drveće, napadate duše naših predaka"

Dugi niz godina, mi, vođe domorodaca i amazonski narodi, upozoravamo vas, našu braću, koja su nanela toliko štete našim šumama. Ono što radite promeniće celi svet i uništiti naše domove, a uništiće i vaš dom.

Stavili smo na stranu našu podeljenu prošlost kako bismo bili zajedno. Pre samo jedne generacije, mnoga naša plemena ratovala su međusobno, ali danas se zajedno borimo protiv našeg zajedničkog neprijatelja. A taj zajednički neprijatelj sve vi, nedomorodački narodi koji su napali naše zemlje i koji sad pale i one male delove šume koje ste nam ostavili za život. Brazilski predsednik Bolsonaro podstiče vlasnike farmi u blizini naše zemlje da očište šumu te ne čini ništa kako bi ih sprečio da napadnu našu teritoriju.

Amazonija požari Foto: Tanjug/AP

Pozivamo vas da zaustavite ono što radite, da zaustavite destrukciju, da zaustavite napade na duše Zemlje. Kad posečete drveće, napadate duše naših predaka. Kad kopate za mineralima, udarate u srce Zemlje. A kad na zemlju i u reke ispuštate otrove - poljoprivredne hemikalije i živu iz rudnika zlata - slabite duhove, biljke, životinje i samu zemlju.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucy Ch

    4. septembar 2019 | 09:48

    Dušama predaka šuma ne treba više nego duši i plućima živih,tako bi trebalo da je ali ko zna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA