Australijanac bio u srpskom zatvoru jer je priznao da je špijun: 20 godina kasnije tvrdi drugačije

Kada je 1999. godine NATO bombardovao Jugoslaviju, Prat je radio kao humanitarni radnik za CARE iz Australije, koja je bila deo globalne humanitarne agencije

  • 12
Steve Pratt  Peter Wallace Piter Volas (levo) i Stiven Prat (desno) Foto: Profimedia/AFP

Pre 20 godina Stiv Prat, šef misije australijskog ogranka međunarodne humanitarne organizacije CARE, izašao je iz srpskog zatvora na slobodu. Proveo je pet meseci iza rešetaka gde je, kako je rekao, tučen i vođen na pogubljenja koja su, kako sada navodi, bila lažna. Tada je priznao da je špijun i osuđen je na 12 godina zatvora zbog špijunaže. Danas, dve decenije nakon izlaska iz zatvora, Prat tvrdi da nije nikada bio špijun.

Iako je već 20 godina na slobodi, Australijanac koji je za vreme NATO bombardovanja Jugoslavije radio kao humanitarni radnik za CARE iz Australije, odlučio je da sada ispriča šta je doživeo u zatvoru.

Kako je rekao, sunčevu svetlost nije video 154 dana, u zatvoru su mu stavljali kesu na glavu i prisustvovao je, kako tvrdi, lažnim pogubljenjima kako bi ga slomili nakon hapšenja.

Kako je rekao, ostao je duže od većine kako bi pomogao izbeglicama, kada je u jednom trenutku video da su on i njegove kolege u opasnosti.

Prat i njegov kolega Piter Volas su uhapšeni na hrvatskoj granici. Treći kolega Branko Jelen uhapšen je kasnije.

Australijanac danas govori kako je u srpskom zatvoru bio mučenlisicama vezan za stolicu i radijator, dok su ga ispitivači "bombardovali" pitanjima.

- Da li si špijun? - pitali su ga dan i noć. A onda su se, prema njegovim rečima, pojavili još opasniji momci.

- Izgubio sam pojam o vremenu, svetla su se palila i gasila. Dobio sam i udarce u glavu - prisetio se on. Rekao je da su ispitivači bili oprezni da mu ne polome zube ili kosti.

Dve decenije nakon izlaska na slobodu, Prat se setio da su ga u zatvoru tukli.

Steve Pratt  Peter Wallace Foto: Profimedia/AFP

Prat je tek sada progovorio o navodnim lažnim pogubljenjima kojima je prisustvovao. Kako je rekao, jednom prilikom stavili su mu kesu preko glave i izveli ga napolje. Osećao je da ga vode kroz šumu, čuo je zveketanje oružja i pucnje, a nakon što su ga prebili, skinulu su mu kesu sa glave.

- Slomili su me posle četiri dana i pristao sam da sarađujem - rekao je. Tada je priznao da je špijun.

Vojni sud ga je osudio na 12 godina zatvora, Volas je dobio četiri a Jelen šest godina zatvora. Branko Jelen je kasnije uzeo australijsko državljanstvo i veruje se da živi u Kanberi.

Iako je na suđenju priznao da je špijun, Prat danas tvrdi da je to bilo "lažno i iznuđeno priznanje".

Zahvaljujući međunarodnim naporima, počelo je njegovo oslobođenje. Uključio se Nelson Mendela, kao i američki političari i visoki komesar UN-a za ljudska prava. Australijska vlada tražila je njegovo puštanje.

Danas, 20 godina kasnije, Prat čvrsto tvrdi da nije špijun, iako ima militarnu prošlost jer je bio u australijskoj vojsci pre nego što je počeo da pomaže izbeglicama.

Smatra da je zatvor bio odmazda za NATO bombardovanje koje je počelo nedelju dana pre njegovog hapšenja.

Posle pet meseci, u njegovu ćeliju je ušao čuvar, bacio kartonsku kutiju na pod, šutnuo je i rekao mu da pokupi svoje stvari jer ide kući.

Ambasador Kris Lamb i bivši australijski premijer Malkolm Frejzer čekali su ga ispred zatvora.

Ponovo je bio sa suprugom Samirom i prvi put u naručje uzeo ćerkicu, koja se rodila nedelju dana ranije.

Ne veruje da je ova trauma puno uticala na njega i da ga je uništila.

- Žalim zbog bola koji su pretrpele moje kolege, ali šta se desilo, desilo se. Ne zadržavam se na tome - rekao je on.

Posredovanjem visokih predstavnika međunarodne zajednice, predsednik SRJ Slobodan Milošević pomilovao je Prata i Volasa, koji su pušteni na slobodu početkom septembra. Branko Jelen je oslobođen 1. januara 2000.

Iako uporno tvrdi da nije špijun, Prat ističe kako mu je vojna prošlost pomogla da izgradi "odbrambeni mehur" i preživi u zatvoru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tasmanijski đavo

    7. septembar 2019 | 15:35

    Ko bi normalan verovao Australijancu? Zna se od kakvog je genetskog materijala naseljena Australija pa potomci ne mogu biti ništa bolji.

  • 🍍

    7. septembar 2019 | 16:08

    Laže čim zine

  • Crni

    7. septembar 2019 | 15:43

    Lazovcina najobicnija, sta ocekivati od odbacenog engleza i to jos spijun. U strahu su velike oci, Srbima naglasavam Srbima genetski, viteski kod ne dozvoljava malretiranje zatvorenika. Jos neko od zatvorenika bi morao videti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA