Mučni snimak poslednjih pola sata života Kašogija: "Kad raskomadam telo, delove stavite u vreće"

Na njemu se čuje razgovor ljudi 12 minuta pre nego što je Kašogi stigao u konzulat, kao i poslednje reči novinara pre nego što je ubijen

  • 1

U ponedeljak je objavljen uznemirujući transkript audio-snimaka na kojem se čuje razgovor novinara Džamala Kašogija s pripadnicima saudijskog odreda smrti koji su ga prošle godine likvidirali u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Turski dnevni list Dejli sabah imao je pristup snimku turske obaveštajne službe, a transkript komunikacije u konzulatu otkrio je o čemu je Kašogi s 15 članova tima za ubistvo nedugo pre likvidacije u oktobru 2018. godine.

Kašogi, novinar  Vašington posta koji je živeo u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumente za venčanje koje je planirao, ali tamo je ubijen i raskomadan.

Jamal Khashoggi,  Džamal Kašogi, nestali saudijski novinar Vašington posta Foto: Tanjug/AP

Na jednom snimku čuje se razgovor Mahera Abdulaziza Mutreba, višeg saudijskog obaveštajnog službenika i telohranitelja saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, i dr Salaha Muhameda Al-Tubaigija, čelnog čoveka Odeljenja za forenziku u saudijskoj obaveštajnoj službi, koji se odvijao samo 12 minuta pre nego što je Kašogi stigao u konzulat.

Mutreb: Da li je moguće da telo smestimo u torbu?

Al-Tubaigi: Ne. Preteško je. Oduvek radim s leševima. Znam kako ih treba izrezati. Iako, nikad nisam radio s toplim leševima, ali i s tim ću lako. Obično stavim slušalice na uši i slušam muziku kad režem leševe. Tokom postupka sebi sipam kafu i pušim. Nakon što raskomadam telo, vi ćete delove tela staviti u plastične vreće, staviti ih u kofere i izneti iz zgrade.

Al-Tubaigi je potom rekao da niko od njegovih nadređenih ne zna šta namerava učiniti, kao ni da ga nema ko zaštititi. Na kraju razgovora Mutreb je pitao da li je u konzulat stigla "životinja koju treba žrtvovati", nakon čega neidentifikovani član odreda za smrt kaže: "Stigao je".

Ako je suditi po snimcima i reakcijama, Kašogija je u konzulatu dočekalo poznato lice nakon čega su novinara odveli u jednu od prostorija.

Mutreb je tada Kašogiju rekao da ga moraju vratiti u Rijad po nalogu Interpola.

kašogi, khashoggi Foto: Tanjug/AP

- Ovde smo da vas odvedemo - rekao je Mutreb.

Kašogi je uzvratio da se protiv njega ne vodi nikakav postupak i da ga napolju čeka verenica. Na pitanje da li ima mobilni kod sebe, novinar odgovara da ima dva ajfona.

Mutreb: Ostavite sinu poruku.

Kašogi: Šta da kažem svom sinu?

Mutreb: Napisaćete mu poruku. Hajde da probamo; pokažite nam.

Kašogi: Šta da napišem - "vidimo se uskoro"?

Neidentifikovani član odreda za ubistvo: Skrati.

Mutreb: Napisaćeš nešto poput: "U Istanbulu sam. Ne brini ako ne uspeš da me kontaktiraš".

Kašogi: Ne bih trebao reći da sam otet.

Neidentifikovani član odreda za ubistvo: Skini jaknu.

turska, istanbul, istraga, kašogi, konzul, saudijska arabija Foto: Tanjug/AP

Kašogi: Kako se ovako nešto može odvijati u konzulatu? Neću ništa napisati.

Neidentifikovani član odreda za ubistvo: Skrati.

Kašogi: Neću ništa napisati.

Mutreb: Napišite, gospodine Džamal. Požurite. Pomozite nam kako bismo mi mogli pomoći Vama jer, na kraju, odvešćemo Vas natrag u Saudijsku Arabiju, a ako nam ne pomognete, znate šta će se dogoditi.

Kašogi: Ovde je peškir. Jeste li me drogirali?

Al-Tubaigi: Uspavaćemo Vas.

Nakon što su ga drogirali, Kašogi im je rekao da mu ne zatvaraju usta jer je astmatičar.

- Ne činite to, ugušićete me - bile su zadnje Kašogijeve reči.

Ubice su tada Kašogiju preko glave stavili plastičnu vreću nakon čega se ugušio. Na snimku se može čuti borba ubice s novinarom koji se guši, kao i njegov zadnji uzdah.

Potom se na snimku mogu čuti jezivi zvukovi obdukcijske testere kojom je  Al-Tubaigi komadao telo ubijenog novinara. Ovaj zverski postupak trajao je otprilike pola sata.

Ostaci Kašogijevog tela još uvek nisu pronađeni. Turska je likvidaciju saudijskog novinara nazvala ubistvom s predumišljajem koje su vodile saudijske vlasti, dok saudijski vlastodršci to negiraju. Brane se da je Kašogi ubijen u akciji odmetnika.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PROFESOR

    10. septembar 2019 | 13:28

    Ubice štiti Američka demokratija..nafta je čudo..!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA