Borba roditelja da ćerku (5) ne zadesi sudbina malog Alfija: Veruju u oporavak, bolnica u suprotno

Njena sudbina je sada u rukama sudije

  • 1
Tafida Raqeeb Tafida Rakib devojčica London Foto: GoFundMe

Mala Tafida Rakib iz Londona imala je velike planove za svoj peti rođendan, na koji je pozvala drugove i rođake. Dekoracija bi bila sa roze i belim balonima, a na velikoj torti bio bi lik njene omiljene heroine iz crtanog filma "Zaleđeno kraljevstvo", Elze. Kada je došao dan rođendana, 10. jun, roditelji su napravili veliku tortu, ali zabave nije bilo. Umesto da rođendan proslave kod kuće, porodica se okupila oko Tafidinog bolničkog kreveta. Devojčica je u polusvesnom stanju, prikačena za aparat za održavanje u životu napunila 5 godina. U bolnici je otkako je doživela povredu mozga.

Njeni roditelji Šelina i Muhamed Rakib pokazali su devojčici tortu, nadajući se da će je to učiniti srećnom. Svim roditeljima je teško da svoju decu gledaju u bolnici, ali porodica Rakib bori se sa još jednim teškim problemom.

Oni su uvereni da ih devojčica čuje i vidi i da je na putu ka oporavku, ali da on nije ni lak ni kratak. Međutim, Kraljevska bolnica u Londonu u kojoj se ona nalazi, ne slaže se sa tim.

U bolnici kažu da, pošto ne postoji šansa za Tafidin oporavak, najbolje bi bilo za nju da se skine sa aparata za održavanje u životu. U tome se slažu stručnjaci sa kojima se bolnica konsultovala.

O njenoj sudbini sada se odlučuje na petodnevnom pretresu na Višem sudu, koji je počeo u ponedeljak.

Sudija sada treba da odluči da li porodica ima dozvolu da devojčicu odvede u Italiju na nastavak lečenja, ili bolničko osoblje može da je isključi sa aparata i pusti je da umre.

Na početku pretresa iz bolnice su rekli da bi bilo "pogrešno držati Tafidu u životu samo kako bi njenim roditeljima bilo lakše".

- Ne može da guta, da se pomera, da oseća, da gleda. Možda može samo malo da čuje, nismo sigurni. Nema izgleda za oporavak. Svi lekari se slažu. Italijanski lekari se slažu. Oštećenje njenog mozga je toliko ozbiljno da ne može da diše samostalno. Ovo je sigurno pogubno za Tafidine roditelje. Ali Tafidina interesovanja su na prvom mestu, a ne njihova - rekli su doktori.

Pre saslušanja, 39-godišnja Šelina rekla je za Dejli mejl da je njen jedini prioritet Tafida.

- Želim ono što svaka majka ima - priliku da vidi svoju ćerku kako odrasta i živi život kakav joj je namenjen. Tafida ne umire. Nije mrtva u mozgu. Postoji dovoljno dokaza da se poboljšava. Samo joj treba vremena - rekla je majka.

Roditelji su pronašli bolnici u Đenovi u Italiji, koja želi da nastavi lečenje devojčice. Pokrenuli su i peticiju sa zahtevom da bolnica pusti Tafidu, kao i veb stranicu za prikupljanje 400.000 funti za troškove lečenja i pravne troškove, nakon što im je uskraćena pravna pomoć.

Za sada su sakupili 40.000 potpisa i oko 30.000 funti.

Ovaj slučaj podsetio je mnoge na slučaj dečaka Alfija Evansa, čiji su roditelji takođe ušli u pravnu borbu, kako bi sina prebacili na lečenje u Italiju. U tome nisu uspeli, a dečak je preminuo nakon što je isključen sa aparata.

Save Alfie Evans Foto: Facebook/Save Alfie Evans

Tafidini roditelji rade sve što mogu kako devojčice ne bi doživela istu sudbinu kao Alfi.

Ono po čemu se devojčica razlikuje od Alfija jeste da je pre ovog katastrofalnog događaja, bila potpuno zdrava.

Kako je rečeno na saslušanju, devojčica je jednog jutra u februaru probudila roditelje, žaleći se na glavobolju. Ubrzo nakon toga se onesvestila, a lekari su otkrili da su joj krvni sudovi u mozgu pukli.

Saslušanje povodom ovog slučaja nastaviće se sve do petka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA