Kako je visoki predstavnik UN u BiH odgovorio na pretnje srpskih gangstera

Kao visoki komesar UN u BiH, Ešdaun je bio suočen sa pretnjama smrću

  • 7

U Londonu je održan obred posvećen pokojnom britanskom političaru i nekadašnjem visokom predstavniku Ujedinjenih nacija u BiH Pediju Ešdaunu, na kojem je bivši premijer Velike Britanije Džon Mejdžor opisao kako je Ešdaun odgovorio na pretnje koje je dobio od srpskih gangstera.

Ovoj službi, pored Mejdžora, prisustvovali su i bivši premijeri Toni Bler, Dejvid Kamerun i Gordon Braun.

Paddy Ashdown, Pedi Ešdaun komemoracija

Foto: Guliver/Chris J Ratcliffe - WPA Pool / Getty Images

Ešdaun, prema rečima Mejdžora bio je "čovek za ideale, ne za mutne dogovore".

Odajući počast nekadašnjem predsedavajućem Liberalnih demokrata, koji je preminuo u decembru prošle godine, Mejdžor ga je nazvao "spontanim optimistom".

On je otkrio i kako se Ešdaun suočio sa pretnjama po život, koje su uključivale i navodnu zaveru za eksplozijom na benzinskoj pumpi pored njegove kancelarije.

Opisujući Ešdauna kao "političkog protivnika koji je postao prijatelj", Mejdžor je rekao kako "nijedan trenutak Pedijevog života i vremena nije protraćen".

- Uvek je bio internacionalista, otvoren za razum i konsenzus, a protiv plemenske politike. Čovek za ideale, a ne mutne ponude - istakao je.

Kao visoki komesar UN za Bosnu i Hercegovinu, Ešdaun je bio suočen sa pretnjama smrću, sa kojima se nosio, kako je rekao Mejdžor, uobičajenim humorom.

Paddy Ashdown, Pedi Ešdaun komemoracija

Foto: Guliver/Chris J Ratcliffe - WPA Pool / Getty Images

- Kada je čuo da su srpski gangsteri ucenili njegovu glavu na dva miliona evra, rekao je kako "to nije dovoljno" - rekao je bivši premijer.

Nije strahovao kada su mu rekli da će gangsteri možda pokušati da ga ubiju dizanjem u vazduh benzinske stanice u blizini njegove kancelarije.

- Pedi je tada upitao da li je iko ovde pokušao da raznese benzinsku stanicu? Rekao je kako on jeste i da to nije lako - ispričao je Mejdžor.

Kako je rekao, Pedi nikada nije tvrdio da je svetac, ali je bio dobar čovek.

- Za netrpeljivost i nepravdu nije bilo mesta u njegovom svetu - zaključio je.

Pedi Ešdaun preminuo je u decembru prošle godine u 77. godini života, dva meseca nakon što je otkrio da se lečio od raka bešike.

KO JE BIO PEDI EŠDAUN?

Visoki predstavnik u BiH postao je 27. maja 2002. godine, a tu funkciju obavljao je do 30. maja 2006. godine.

Podržavao je međunarodnu intervenciju u BiH, a ostao je poznat po tome da je smenio najveći broj zvaničnika - 90, uglavnom iz Republike Srpske.

Pedi Ešdaun

Foto: Wikipedia/Rodhullandemu

Ešdaun je samo u jednom danu u junu 2004. smenio 59 javnih i partijskih funkcionera, uglavnom članova SDS, od kojih 12 trajno, dok je za 48 "obećao" da će se moći vratiti na javne funkcije kada bude uhapšen Radovan Karadžić.

Tada su trajno smenjeni Dragan Kalinić, Pantelija Ćurguz, Nedeljko Đekanović, Božidar Vučurević, Cvijetin Nikić, Milan Ninković, Duško Kornjača, Milan Tupajić, Rodoljub Đekanović, Zoran Petrić, Mile Pejčić i Savo Krunić.

Od sedam visokih predstavnika bonska ovlašćenja je najviše koristio Ešdaun koji je nametnuo čak 430 odluka.

Na suđenju predsedniku Savezne Republike Jugoslavije Slobodanu Miloševću prikazan je snimak susreta Pedija Ešdauna i pripadnika OVK i albanskih civila u jesen 1998. godine.

U prvom delu snimka, načinjenog 28. septembra 1998. godine, vidi se Ešdaun, koji je tada Kosovo posetio kao izaslanik britanskog premijera Tonija Blera, kako stoji sa dva uniformisana pripadnika OVK i pregleda automatsku pušku koju su mu dali, skidajući pun okvir sa municijom.

Milošević je u sudnici tvrdio da je Ešdaun "pregledao oružje terorističke organizacije i davao uputstva kako da ga upotrebe, da budu oprezni i da ga je poslao Bler".

Nekoliko meseci pre smrti Ešdaun je, zajedno sa bivšim visokim predstavnicima Karlom Biltom i Kristijanom Švarc Šilingom uputio pismo visokom predstavniku za spoljne poslove i bezbednost EU Federiki Mogerini povodom sve češće najave "prekrajanja granica" na Balkanu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    11. septembar 2019 | 18:33

    Kakva laz. On nije bio za nepravdu? On sam je bio nepravda.

  • samo vas posmatram

    11. septembar 2019 | 22:21

    Jedan od najvecih srbomrzaca i neprijetelja srpskog naroda

  • Sajla

    11. septembar 2019 | 22:22

    Jedsn od najvećih srbomrzaca ikada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA