Jeziva svedočenja o napadu 11. septembra: "Ne brini, tata, ako se desi - biće brzo" (FOTO)

Nova svedočenja o danu koji je ostao zabeležen u pamćenju mnogih isplivavaju svakog dana

  • 5

Pre tačno 18 godina dogodili su se teroristički napadi koji su promenili svet. U napadima 11. septembra 2001. godine poginulo je 2.977 osoba, a posledice po zdravlje onih koji su se našli tada u blizini "nulte tačke" i dalje se osećaju.

Nova svedočenja o danu koji je ostao zabeležen u pamćenju mnogih isplivavaju svakog dana.

Islamisti su oteli četiri aviona, dva koja su krenula iz Bostona, jedan iz Njujorka i jedan iz Vašingtona. Dva koja su krenula iz Bostona "American Airlines 11" i "United 175" završila su u kulama Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, nakon čega su se neboderi urušili.

"American 77" zabio se u Pentagon, a "United 33" takođe se usmerio na Vašington, ali su putnici uspeli da poremete plan terorista i da obore avion u Pensilvaniji.

Geret M Graf, autor "Jedini avion na nebu" u svojoj knjizi izlistao je priče 2.000 ljudi i spakovao to u poglavlja knjige koja opisuje sav horor 11. septembra.

Piter Zelevski bio je kontrolor leta u Boston centru u Nju Hempširu.

- Kada je AA 11 došao do mene, pilot je rekao: Boston, ovde Amerikan 11, penjemo se... Zvao sam ga mnogo, mnogo puta. Onda je došlo do tih transmisija, nešto nije bilo u redu - rekao je on.

Knjiga Foto: Tanjug/Avid Reader Preš via AP

Mohamed Ata, lider 19 terorista, ubio je pilote Boinga 767 i preuzeo kontrolu nad letelicom. Nameravao je da se obrati putnicima, ali je umesto toga nazvao kontrolu leta.

- Sećam se da je rekao: Niko da ne mrda, molim vas. Vraćamo se nazad na aerodrom. Nikada neću zaboraviti taj osećaj. O Bože! Avion je otet - rekao je on.

Piloti u "United 175" takođe su čuli Atine komande i obratili se kontroli leta u Njujorku.

- Čuli smo nešto sumnjivo, zvučalo je kao da je neko uzeo mikrofon i rekao svima da sednu na svoja mesta - rekli su piloti.

Deset minuta kasnije kontrolori su pokušali da prenesu još uputstava.

- United 175 da li nas čujete - upitala je kontrola. Odgovora nije bilo.

11. septembar, godišnjica Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

U avionu Boing 767 putnici su fanatično slali poruke svojim najmilijima.

Piter Henson koji je putovao sa suprugom Su i svogodišnjom ćerkom Kristin rekao je svom ocu: Mislim da nameravaju da odu u Čikago ili negde drugde i da ulete u neku zgradu.

- Ne brini, tata, ako se desi, biće veoma brzo - rekao je on ocu.

Njegova ćerka Kristin bila je najmlađa žrtva 11. septembra.

Nakon što je "American 77" pogodio Pentagon, Ben Slini, operativni menadžer u Komandnom centru Federalne uprave za vazduhoplovstvo u Virdžiniji doneo je odluku bez presedana.

- Stao sam na sredinu i svi su mi prišli. Rekao sam da ćemo da prizemimo sve na najbliže aerodrome, bez obzira na destinaciju na koju su se uputili. Očekivao sam negodovanja. Od 4.500 aviona koji su se nalazili u vazduhu, stigao je samo jedan zahtev da ne slete na najbliži aerodrom. Odbio sam ga - rekao je on.

Napad na Pentagon, 11. septembar 2001. godine Napad na Pentagon; Foto: FBI

Džerald Irvud bio je kapetan pretposlednjeg aviona koji je sleteo na "La Gardiju" u Njujork

- Pokazali su nam prema Svetskom trgovinskom centru, gledali smo kako gori - rekao je on.

Ujedno on je bio glavni u avioni koji je prvi napustio Njujork kada su letovi ponovo uspostavljeni, 13. septemrba. Čim su se putnici ukrcali, neko je zapretio bombom.

- Svi su mirno evakuisani i izašli na pistu. U tom trenutku je jedan vojni avion preleteo gore i to nam je privuklo pažnju - seća se on. U letelici nije bilo eksplozivne naprave, a avion je nastavio kasnije svojom rutom. Preleteo je tačno izad mesta gde je nekada stajao Svetski trgovinski centar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vosa

    11. septembar 2019 | 15:59

    Dosadili ste sa 11/9 niko nas ne spominje od starnaca za 99, tragedija ali zna se da je to delo amerikanaca 11/9

  • Djox

    11. septembar 2019 | 15:44

    1999!

  • 👤

    11. septembar 2019 | 15:45

    Занимљиво.... већ трећи чланак данас о 11. септембру у Америци. А ни помена рецимо о једном од највољенијих Срба у двадесетом веку, рођеном на данашњи дан пре 105 година, нашем савременику, човеку кога смо волели и кога волимо иако више не хода међу нама.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA