Oslobođena lekarka koja je usmrtila pacijentkinju: Neviđeni slučaj pred holandskim sudom

Pacijentkinja (74) je prvo bila izrazila želju za eutanazijom, ali je posle davala protivrečne izjave o želji da umre

  • 0

Holandsko pravosuđe oslobodilo je lekarku optuženu da je 2016. usmrtila pacijentkinju obolelu od Alchajmerove bolesti, a da nije bila potpuno sigurna u njen pristanak, što je prvi takav slučaj u toj zemlji koja je prva ozakonila eutanaziju.

Pacijentkinja (74) je prvo bila izrazila želju za eutanazijom, ali je posle davala protivrečne izjave o želji da umre, rekla je sutkinja Marijeta Renkens.

- Mislimo da, s obzirom na stanje teške demencije pacijentkinje, lekarka nije morala da proverava njenu želju za eutanazijom - rekla je.

Nakon čitanja presude, sudnicom se prolomio aplauz. Slučaj, prvi takav u Holandiji, koja je 2002. prva legalizovala autanaziju, podstakao je pravu raspravo u pravima dementnih boilesnika da odlučuju o vlastitoj sudbini.

Lekarka (68) čiji identitet nije otkriven, optužena je zbog toga što je "pretpostavljala da je gospođa ostala pri odluci da želi da umre, a da to nije proverila s njom".

Tužilaštvo koje nije zatražilo nikakvu kaznu za lekarku, ocenilo je da je trebalo da "više razgovara" o tome sa pacijentkinjom.

- Zahtev za eutanaziju pacijentkinja je iznela dok je bila potpuno prisebna. Sada ćemo pažljivo da proučimo presudu i da odlučimo hoćemo li da se žalimo - rekao je portparol Tužilaštva Sane van der Harg.

Pogledajte video: Mladić mislio da će mu proći nesanica ako stavi beli luk u uvo, međutim...

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA