• 2

Vođa Al Kaide pozvao na nove napade i osudio "izdajnike" džihada: Ovo su njegove mete (VIDEO)

To je uradio dok je Amerika obeležavala 18 godina od napada na Kule bliznakinje

  • 2

Vođa Al Kaide Ajman al Zavahiri pozvao je u sredu muslimane, tokom svog govora za 18. godišnjicu terorističkih napada 11. septembra, da napadnu američke, evropske, izraelske i ruske ciljeve, javlja CBS Njuz.

Organizacija "SITE Intelligence Group", koja prati internetske aktivnosti terorističkih grupa, prenela je kako je 68-godišnji al Zavahiri u svom govoru osudio "izdajnike" džihada, misleći pritom na bivše džihadiste koji su u zatvoru promenili mišljenje i izjavili kako je neprihvatljivo u ime islama ubijati nedužne civile, prenosi Index.hr.

- Ako želite da se u džihadu napadaju samo vojni ciljevi, američka vojska prisutna je po celom svetu, od istoka do zapada. Vaše su zemlje prepune američkih baza u kojima se nalaze nevernici - dodao je.

Da podsetimo, u koordiniranim terorističkim napadima Al Kaide na Svetski trgovački centar i Pentagon 11. septembra 2001. godine poginulo je gotovo 3.000 ljudi.

Al Zavahiri je postao vođa Al Kaide 2011. godine, nakon ubistva Osame bin Ladena. Smatra se da se skriva negde u pograničnim regijama Avganistana i Pakistana.

Poslednjih se godina Al Kaida bavila konkurencijom u svojim krugovima. Naime, Islamska država (ISIS) je 2014. osvojila značajna područja Iraka i Sirije i proglasila kalifat te je time pridobila mnoge pristalice iz drugih terorističkih organizacija.

Dok su se zapadne zemlje bavile Islamskom državom, Al Kaida je zauzela poziciju u senci i koristila regionalne sukobe u Avganistanu, Siriji i Jemenu kako bi učvrstila svoj položaj.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Тодорић

    Куку Леле,напашће Бондстил!!!

  • CH

    Zasto Ruske?

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima