≫ 

Iran uhapsio blogere jer su snimali dronom kod Teherana: Niko ne zna šta planiraju sa njima

Porodice tvrde da je reč o nesporazumu jer nisu znali za iranski zakon prema kojem ne mogu koristiti dron ako nemaju za to potrebnu licencu

  • 4
The Way Overland, Mark Firkin i Jolie King, blogeri Foto: Facebook/The Way Overland

Dvoje australijskih državljana uhapšeno je pre desetak nedelja u glavnom iranskom gradu Teheranu i odvedeno u zloglasni zatvor Evin. Tek sada su objavljena njihova imena.

Reč je o Marku Firkinu i Džoli King koja ujedno ima i britansko državljanstvo, javlja gardijan. Njih dvoje su 2017. godine iz Perta krenuli na putovanje svetom.

Osim njih dvoje, u zloglasnom iranskom zatvoru nalazi se još jedna australijska državljanka koja je uhapšena prošle godine i osuđena na deset godina zatvora. Australijske vlasti objavile su kako pregovaraju s Iranom o puštanju troje njihovih državljana, piše Index.hr.

UHAPŠENI JER SU KORISTILI DRON PORED TEHERANA

- Naše porodice nadaju se da će Mark i Džoli što pre biti kod kuće na sigurnom - poručile su u zajedničkoj izjavi porodice zatvorenih, dodavši kako neće davati više izjava.

Urednik televizije Manoto TV Pouria Zerati napisao je na Tviteru kako mu je izvor rekao da su uhapšeni jer su koristili dron pokraj Teherana. U prethodnim izveštajima navodilo se kako su kampovali pored vojne zone u blizini Teherana.

Par je o svojim putovanjima pisao i izveštavao na društvenim mrežama, Jutjubu i Instagramu, a desetine snimaka i fotografija pokazuju kako su koristili dron.

- Porodica tvrdi kako je reč o nesporazumu i da Džoli King i njen verenik Mark Firkin nisu znali za iranski zakon prema kojem ne mogu koristiti dron ako nemaju za to potrebnu licencu - izjavio je Zerati. Dodao je i kako im još uvek nije održano suđenje i da se još uvek ne zna šta iranske vlasti planiraju s njima.

King i Firkin vodili su blog na kojem piše da im je plan bio putovati od Perta do Londona u tojoti od koje su napravili pokretni dom.

Putovanje su započeli vožnjom do Darvina, odakle su prošli Indoneziju, prebacili auto u Maleziju i vozili se jugoistočnom Azijom, Indijom i Pakistanom.

NA DRUŠTVENIM MREŽAMA POSLEDNJI PUT BILI AKTIVNI KRAJEM JUNA 

Otprilike jednom nedeljno objavljivali su video na Jutjubu i drugim društvenim mrežama, a njihovi pratioci zabrinuli su kada su to prestali da rade. Njihova posljednja objava datira iz 26. juna, a napravljena je u regiji Narzi. Posljednji video snimljen je u Pakistanu, a objavljen je 25. juna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Red briggade

    12. septembar 2019 | 14:16

    U Iran Amerikanci, Englezi i Australijanci ne idu turistički, nego uvek imaju cilj i zadatak. Sad treba da ih oslobode iz zatvora, ali za 20 godina.

  • Mile

    12. septembar 2019 | 14:55

    Cuj nisu znali,a svuda u svetu treba dozvola,a licenca za one velike dronove

  • Kiseli kupus iz kace

    12. septembar 2019 | 15:13

    Naivni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA