Netanijahu zapretio: Verovatno ćemo morati da krenemo u rat

Premijer je aludirao na projektile koje ispaljuju snage Hamasa i islamskog džihada iz ove enklave između Izraela i Egipta

  • 1

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao da će ta zemlja verovatno da bude prinuđena da uđe u rat u pojasu Gaze u budućnosti.

- Druge opcije neće biti već ćemo krenuti u operaciju, rat sa terorističkim snagama u Gazi. Verovatno nećemo da imamo drugog izbora nego da zbacimo Hamasov režim - rekao je Netanijahu u intervjuu za "Reseht Bet".

Premijer je aludirao na projektile koje ispaljuju snage Hamasa i islamskog džihada iz ove enklave između Izraela i Egipta, koja je u blokadi otkad su se Izraelci povukli iz nje 2005. godine.

Osim napada projektilima na koje je Izrael odgovarao bombardovanjem Gaze, situacija između Izraela i Gaze esklairala je prošle godine i zbog nasilnih palestinskih protesta na granici na koje su izraelski vojnici odgovorili otvaranjem vatre i ubijanjem desetina demonstranata.

Ipak, Netanijahu je rekao da je "opasni rat poslednja opcija" i dodao da ne bi slao izraelske snage u Gazu "dok uslovi ne budu optimalni za to".

Izraelski premijer optužio je Hamas koji je na vlasti u Gazi od 2006. da ne kontroliše ovu enklavu i da dozvoljava još ekstremnijem džihadu napade na izraelsku teritoriju.

- Tu postoji teroristički element koji želi da nas uništi. Imamo osmovnu situaciju terorističke grupe koja je preuzela (Gazu) i lansira projektile, koja ne kontroliše svoje odmetnute frakcije čak ni kada to želi. Hamas razume gde je, ali ne može da stane. Zbog toga nećemo da imamo izbora nego da idemo u rat - poručio je Netanijahu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA