5 stvari koje smo saznali iz memoara Dejvida Kamerona: O Džonsonu, referendumu, smrti sina...

Bivši britanski premijer otkrio je zašto delimično žali zbog referenduma, ali i kako je Bregzit uticao na njegovu porodicu

  • 0
David Cameron Dejvid Kameron Foto: Tanjug/AP

- Boris Džonson nije verovao u Bregzit tokom kampanje za referendum i podržao je "odlazak" jer je to pomoglo njegovoj političkoj karijeri - tvrdi bivši premijer Velike Britanije Dejvid Kamerun u svojim memoarima.

U odlomku iz knjige objavljenom u Sandej tajmsu, bivši premijer takođe govori i o Majklu Govu, kojeg je optužio daje bio nelojalan njemu i Džonsonu.

Britanski Gardijan izdvojio je 5 stvari koje smo naučili iz njegovih memoara:

ŠTA MISLI O BORISU DŽONSONU

- Boris Džonson nije verovao u Bregzit i podržao je izlazak jer je to pomoglo njegovoj karijeri. Džonson je želeo da postane "kraljica stranke" i nije želeo da neko drugi, a pogotovo Gov, preuzme krunu - tvrdi Kameron.

- Zaključak do kog sam doša jeste da je rizikovao ishod u koji nije verovao, jer će to pomoći njegovoj političkoj karijeri - napisao je Kameron.

Boris Džonson, Dejvid Kameron Foto: Tanjug / AP

Dalje Kameron tvrdi da je Džonson privatno verovao da bi trebao biti drugi referendum kojim bi se potvrdili uslovi Bregzita, čemu se Džonson od tada snažno opirao.

Otkriva da je pokušao da zaustavi Džonsona da se pridruži kampanji Bregzit tako što mu je ponudio mesto ministra odbrane. Džonson, kako on kaže, verovao je da će kampanja izlaska izgubiti, a, ako pobedi, uvek je moglo doći do novih pregovora nakon kojih bi usledio drugi referendum.

NJEGOVO MIŠLJENJE O MAJKLU GOVU

Kameron je u memoarima napao i Majkla Gova, nekada bliskog prijatelja, nazivajući ga "lažnim". Navodno mu je poslao poruku u kojem mu je rekao da je "ili timski igrač ili kreten".

- Jedan kvalitet je blistao - nelojalnost. Nelojalnost prema meni, a kasnije i nelojalnost prema Borisu - napisao je Kameron.

Michael Gove, Majkl Gov Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Goveove tvrdnje da je javnost bila umorna od stručnjaka, učinile su ga "ambasadorom za doba populizma koji izvrće istinu". Što se tiče Bregzita, Kameron kaže da je "Majkl podržao nešto u šta je možda verovao, ali u tom procesu je raskinuo sa svojim prijateljem- zauzimajući položaje koji su bili u potpunosti suprotni njegovom političkom identitetu".

DELIMIČNO ŽALI ZBOG REFERENDUMA 2016.

Kameron ne žali zbog raspisivanja referenduma, rekavši da je on bio "neophodan i neizbežan", ali mu je žao zbog podele koju je izazvao.

Napisao je kako svakog dana misli o posledicama i očajnički brine o tome šta će se dogoditi. Kako je rekao, bio je u nepovoljnom položaju u kampanji za ostanak.

- I Džonson i Gov su se ponašali grozno, napadajući vlastitu vladu - piše on. Ali, kao premijer, Kameron je osećao da ne može uzvratiti jako, što je rezultiralo "asimetričnim ratom".

Referendum se pretvorio u psihodramu konzervativne stranke, piše on, i bio je "depresivan" zbog napuštanja funkcije premijera.

- Duboko žalim zbog ishoda i prihvatam da moj pristup nije uspeo. Odluke koje sam doneo doprinele su tom neuspehu - napisao je on.

ŠTA OSEĆA PREMA SVOJOJ PORODICI

Kameron dalje opisuje svoj očaj zbog smrti sina Ivana, koji je umro 2009. godine kada je imao šest godina. Imao je Ohtahara sindrom (Rana epileptička encefalopatija) i dnevno imao po nekoliko napada.

- Ništa, apsolutno ništa ne može da vas pripremi na gubljenje dragog sina na ovakav način. Bilo je kao da je svet prestao da se okreće - napisao je bivši premijer. Kao lider opozicije dan nakon Ivanove smrti trebao je da prisustvuje u parlamentu postavljanju pitanja premijeru, ali Gordon Braun, tadašnji premijer, čija je ćerka Dženifer Džejn umrla nekoliko dana nakon rođenja 2002. godine, odložio je to za jedan dan.

Kameron piše da su njegova "prava toplona i humanost" puno značili njemu i njegovoj supruzi Samanti.

Takođe je pisao o efektima koje je Bregzit imao na njegovo troje dece.

Njegova ćerka Nensi imala je 12 godina u vreme održavanja referenduma i odnela je značke "konzervativci" u školi da ih preda prijateljima. Na školskom sajmu starija devojčica pitala je da li je za "ostanak ili izlazak".

Nensi je rekla kako je za ostanak. Devojčica joj je rekla "dobro, je** se", a Nensi, piše Kamerun, odgovorila joj je "dobro, je** se i ti".

- Samanta i ja nikada je nismo čuli da izgovara psovku. Mislili smo da je pomalo šokantno, ali prilično izvanredno - napisao je on.

NAJPONOSNIJI TRENUCI NA MESTU PREMIJERA

Jedan od najponosnijih trenutaka na mestu premijera, kaže Kameron, bilo je uvođenje istopolnih brakova, iako se zabrinuo i kolebao oko tog pitanja i suočio se sa žestokom opozicijom unutar Konzervativne stranke.

- Istopolni brak bio je jedno od najkontroverznijih, najtežih i najjačih pitanja u vreme mog mandata - rekao je on. Jedan član stranke pocepao je svoju karticu ispred njega.

David Cameron Dejvid Kameron Foto: Tanjug/AP

Kameron priznaje kako se pokajao što se suzdržao od glasanja na predlog za blokadugej parova na usvajanje dece.

- Trebao sam proaktivno da podržim to pravo - napisao je Kameron.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA