≫ 

Šta se to događa u ovoj bolnici: Za tri meseca rođene tri bebe sa deformisanim rukama

Bebe su rođene između juna i početka septembra ove godine u bolnici Sveta Marija u Gelsenkirhenu

  • 3
Bolnica Sveta Marija u Gelsenkirhenu Foto: Profimedia

Na zapadu Nemačke u vrlo kratkom razdoblju rođene su tri bebe sa deformacijom ruku, prenose tamošnji mediji.

Bebe su rođene između juna i početka septembra ove godine u bolnici Sveta Marija u Gelsenkirhenu. Dolaze sa tog područja, a uprava bolnice napominje da u porodicama dece nema sličnosti koje bi mogle da objasne deformacije.

- U dva slučaja je reč o deformaciji leve ruke, bebe imaju normalnu podlakticu, ali dlanovi i prsti nisu razvijeni. Kod drugog deteta je reč o desnoj ruci s deformacijom. I kod nje je ustanovljena nerazvijenost ruke i prstiju uprkos normalno razvijenoj podlaktici. Već dugo nismo videli ovakvu vrstu deformacije. To može da bude slučajnost, ali mi smatramo da se ova tri slučaja moraju istražiti - navode u saopštenju bolnice.

Prema statističkim podacima, između 1 i 2 odsto dece rađa se s deformitetima. Slučaj je dospeo u javnost zahvaljujući Sonji Liget Igelmund koji radi u Kelnu i tvrdi da ima još takvih slučajeva.

Ona je za CNN rekla da je za tri slučaja u Gelsenkirhenu saznala od drugih babica.

- Meni lično je ovo previše. Ta tri slučaja u tri meseca nisu normalna - rekla je ona.

Liget Igelmund je rekla da su s njom naknadno kontaktirale još neke porodice u Nemačkoj čija su deca rođena sa sličnim deformacijama.

- Sve bebe imaju iste deformacije. Načelno govoreći, sva deca za koju sam saznala rođena su u poslednje tri godine, a mnoga od njih ovog leta - navela je ona.

Ministarstvo zdravlja pokrajine Severna Rajna-Vestfalija ozbilno razmatra ovaj slučaj. Žele da utvrde da li je potrebno osnivanje registra.

Ovo inače podseća na slučaj iz 60-ih godina prošlog veka i talidomidsku tragediju kada je nemačka kompanija Grenintal na globalno tržište stavila sedativ Contergan, novi preparat koji su uzimale trudnice protiv jutarnjih mučnica i nesanice.

Zbog uzimanja talidomida tokom trudnoće rođene su hiljade dece s teškim deformacijama, a nekoliko desetina hiljada dece umrlo je pri rođenju.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA