Tragedija zbog koje je Nemačka i danas u strahu: Hiljade beba rođeno je deformisano zbog jednog leka

Sedativ talidomid uveden je u upotrebu kasnih pedesetih godina. Prodavan je širom sveta od 1957. do 1961. kada je povučen sa tržišta kada je ustanovljeno da je uzrok urođenih anomalija

  • 7
beba ruke, rucice, mrtva beba

Foto-ilustracija: pixabay.com

U jednoj bolnici u Gelzenkirhenu u Nemačkoj za tri meseca tri trudnice rodile su bebe sa deformacijom ruku. Bebe su rođene između juna i početka septembra ove godine u bolnici Sveta Marija. Užasavajući slučaj podigao je uzbunu, prvo u samoj ustanovi, a potom i u medijima. Zašto se ovo dogodilo biće ispitano, a mnoge je slučaj podsetio na onaj iz šezdesetih - talidomidsku tragediju.

- U dva slučaja reč je o deformaciji leve ruke, bebe imaju normalnu podlakticu, ali dlanovi i prsti nisu razvijeni. Kod drugog deteta je reč o desnoj ruci sa deformacijom. I kod nje je ustanovljena nerazvijenost ruke i prstiju uprkos normalno razvijenoj podlaktici. Već dugo nismo videli ovakvu vrstu deformacije. To može da bude slučajnost, ali mi smatramo da se ova tri slučaja moraju istražiti - navodi se u saopštenju bolnice.

Prema statističkim podacima, između 1 i 2 odsto dece rađa se sa deformitetima.

Ministarstvo zdravlja pokrajine Severna Rajna-Vestfalija ozbiljno ovo razmatra jer sve podseća na slučaj iz 60-ih godina prošlog veka.

Bolnica Sveta Marija u Gelsenkirhenu

Bolnica Sveta Marija u Gelzenkirhenu; Foto: Profimedia

TALIDOMIDSKA TRAGEDIJA

Sedativ talidomid uveden je u upotrebu kasnih pedesetih godina. Prodavan je širom sveta od 1957. do 1961. kada je povučen sa tržišta kada je ustanovljeno da je uzrok urođenih anomalija.

Slučajevi koji su tih godina zabeleženi u Evropi smatraju se jednom od najvećih medicinskih tragedija modernog vremena.

Nemačka kompanija "Grinental" stavila je 1957. godine na tržište sedativ, u Nemačkoj poznat pod nazivom "Contergan" - novi preparat koji su uzimale trudnice protiv jutarnjih mučnina i nesanice. Do 1961. godine oko pet miliona žena u pedesetak država uzelo je više od 300 miliona dnevnih doza talidomida (pilule od 100 miligrama).

Bio je proglašen "čudotvornim lekom" za nesanicu, kašalj, prehladu i glavobolju, da je efikasan protiv mučnina...

Na tržište se pojavio nedovoljno ispitan, a o njegovom štetnom delovanju na razvoj fetusa nisu postojale kliničke studije.

Rezultat je bio veliki broj novorođene dece bez udova, bez ušiju, s teškim poremećajem unutrašnjih organa, izobličenih lica...

Procena je da je više od 10.000 beba rođeno sa oštećenima i da je oko 40 odsto njih umrlo u ranom detinjstvu zbog anomalija srca, sistema za varenje i bubrega. Deca su rođena u 46 zemalja.

baby-hospital- bolnica, dečja bolnica, dete bolesno, bolest, devojčica

Foto-ilustracija: pixabay.com

Australijski akušer Vilijam MekBrajd i nemački pedijatar Vidukind Lenc posumnjali su da postoji veza izmešu defekata i leka, što je Lenc i dokazao 1961. godine.

U Velikoj Britaniji lek je licenciran 1958. godine i od beba rođenih sa defektima, 466 je preživelo. Lek je povučen sa tržišta 1961. U Nemačkoj je do tada rođeno 2.500 talidomidskih beba.

Uticaj u SAD je bio minimalan jer je farmakolog i lekarka Frensis Oldam Kelsi odbila da odobri prodaju talidomida, sa obrazloženjem da su neophodne dodatne studije. U SAD je rođeno 17 dece sa defektima.

Kanada je poslednja zemlja koja je zaustavila prodaju leka - 1962. godine.

PANIKA U FRANCUSKOJ

Pre nego što su ove godine zabeleženi slučajevi deformiteta u Nemačkoj, Francuska je prošle godine takođe u registar upisala nekoliko sumnjivih slučajeva.

Francuski zvaničnici su u oktobru prošle godine započeli istragu zbog toga što su u nekoliko regiona rođene bebe bez ruku ili sa deformacijom udova.

U periodu od 2000. do 2014. zabeleženo je čak 11 slučajeva i to u istom regionu na istoku zemlje i to kao dodatak za sedam slučajeva koji su već bili poznati u javnosti.

- Želim da znam, mislim da cela Francuska želi da zna. Možda je prirodni faktor, možda je razlog ono što su žene jele, pile ili udisale - rekla je francuska ministarka zdravlja Agens Buzin.

(Telegraf.rs/N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predator

    21. septembar 2019 | 19:10

    Vakcine i ostalo

  • Ексокустодијан

    21. septembar 2019 | 20:53

    Нема нових тема па се ваде бајате приче из нафталина. Или је пак намера да се још мало медицина прикује на стуб срама????

  • Lola

    21. septembar 2019 | 18:52

    Lupetaju koliko je narkomanki i alkoholicarki u svetu rodilo normalne dece

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA