≫ 

Još jedna runda ratnih pretnji na Bliskom istoku: Iran upozorio Saudijce i Amerikance

Pompeo je za napad koji se dogodio u subotu rekao da je bez presedana. Smatra da je to ratni čin i naveo da ponašanje Irana ne može da se toleriše

  • 4
Ostaci drona., napad Saudijska Arabija

Saudijska Arabija pokazala ono što je ostalo od projektila i drona za koji tvrde da je iranski; Foto: Tanjug/AP Photo/Amr Nabil

Američki državni sekretar Majk Pompeo okarakterisao je napad na sudijska naftna postrojenja kao "ratni čin" i okrivio Iran. Teheran je svoju ulogu u napadu demantovao i rekao da bi bilo kakav udar na njihovu zemlju rezultirao pravim ratom.

Pompeo je rekao danas da su SAD u potpunosti na strani Saudijske Arabije i da podržavaju pravo te zemlje da se brani nakon što su za vikend gađana naftna postrojenja jedne od najvećih kompanija za preradu nafte.

 

Saudijska Arabija i SAD optužile su Iran za napad, ali Teheran to negira. Saudijci su potom u sredu pokazali javnosti ono što je ostalo od drona i rakete, za koje kažu da su dokaz ko stoji iza napada. Ovaj incident je samo jedan u nizu koji je doveo do eskalacije tenzija u regionu.

"RATNI ČIN"

Pompeo je za napad koji se dogodio u subotu rekao da je bez presedana. Smatra da je to ratni čin i naveo da ponašanje Irana ne može da se toleriše. Državni sekretar je to rekao nakon što se sastao sa saudijskim princep Mohamedom bin Salmanom i gradu Džedah.

Saudijska Arabija je zemlja koja je najveća izvoznica nafte. Udari na postrojenja navodno su prepolovili proizvodnju.

Upitan da prokomentariše mogućnost vojnog odgovora, saudijski ambasador u Berlinu rekao je da su "sve opcije na stolu", prenosi "Dojče vele".

Saudijska Arabija nafta

Satelitaski snimak, iz postrojenja saudijske kompanije "Aramko" kulja dim; Foto: Tanjug/Planet Labs Inc via AP, File

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif je potom naveo da bi bilo kakva američka ili saudijska vojna operacija rezultirala ratom.

- Govorim veoma ozbiljno da mi ne želimo rat, ne želimo da se nađemo u vojnom sukobu, ali branićemo svoju teritoriju - rekao je Zarif za CNN.

Pobunjenici Huti koje Iran podržava naveli su da oni stoje iza napada koji se dogodio u subotu, ali Vašington i Rijad direktno optužuju Iran za napad. Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Ives le Drijan rekao je u četvrtak da Hutima nedostaju dokazi.

Očekuje se da Pompeo stigne u Ujedinjene Arapske Emirate kako bi se susreo sa princem šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahinom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA