≫ 

Prva optužnica za šverc 20 tona kokaina u Filadelfiji: Crnogorcu preti najmanje 10 godina robije!

Kokain u vrednosti od 1,1 milijardu dolara zaplenjen je u junu u Filadelfiji

  • 4
Piladelfija, zaplena droge, kokain

Zaplenjen kokain u Filadelfiji; Foto: Tanjug/AP

Pomorac i crnogorski državljanin Nenad Ilić (39) prvi je član posade protiv koga je podignuta optužnica zbog navodne povezanosti sa zaplenom 20 tona kokaina, vrednog 1.1 milijardu dolara, u Filadelfiji ovog leta na brodu MSC "Gajan".

Ilić je optužen da je prekršio pomorske zakone o švercu narkotika za koje je predviđena minimalna kazna od 10 godina zatvora.

Ilić, koji je, kako se navodi u optužnici, inženjer kadet na brodu "Gajan", jedan je od šest uhapšenih članova posade u junu, ubrzo nakon zaplene kokaina. Ostali se nalaze u federalnom pritvoru, ali su vlasti odbile da iznesu informacije o tome da li se i za njih pripremaju optužnice, piše filadelfijski "Inquirer".

Kokain je u junu pronađen u sedam kontejnera koji su prenosili vino, povrće, koštuničavo voće, metal i drugu robu namenjenu Evropi, Africi i Aziji.

Prema dokumentima u čiji je posed "Inquirer" došao, dva člana posade broda "Gajan", Fonofave Tiasaga (28) i Ivan Đurašević (29) priznali su povezanost sa operacijom šverca droge.

Istražiteljima su kazali da su prihvatili minimum 50.000 evra kako bi se na brodu sakrio kokain. Oni su kazali da su to učinili po uputstvu neimenovanog člana posade.

Ostali uhapšeni su Boško Marković (27), Aleksandar Kavaja (25) i Loli Pulu (32).

Brod je vraćen švajcarskom vlasniku "Mediterranean Shipping Co." (MSC) u julu.

Portparol kompanije je kazao da u potpunosti sarađuju sa vlastima u istrazi.

(Telegraf.rs/Inquirer/Vijesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA