≫ 

Pojavila se 3 snimka Trudoovog maskiranja u "blekfejs", premijer ne zna koliko puta je nosio masku

Iz opozicije već pljušte oštre optužbe na njegov račun

  • 3
Džastin Trudo maskiranje Kanada Foto: Tanjug/AP

Kanadski premijer Džastin Trudo održao je razgovor sa izbornim kandidatima iz svoje Liberalne partije kako bi im se izvinio zbog snimka iz 2001. na kojem je maskiran u crnca, naveo je izvor iz te stranke.

Trudo se našao usred skandala pošto je list Tajm objavio snimak na kojem je maskiran u Aladina sa licem obojenim u crno, napravljen u vreme kada je predavao u jednoj srednjoj školi.

- Premijer je izrazio žaljenje i rekao da je ovo trenutak da nastavimo da radimo na razumevanju bola ljudi koji su mete rasizma - naveo je izvor iz Trudoove stranke, preneo je sinoć Rojters.

Kanadski premijer je takođe rekao da će nastaviti izbornu kampanju, kao i da nije bio svestan koliko je bola nanelo njegovo ponašanje i maskiranje.

Skandal oko Trudoa se u međuvremenu produbio pošto su objavljena još dva snimka na kojima je obojio lice u crno. Trudo je, pošto se izvinio zbog prvog otkrivenog slučaja "blekfejsa", što je termin za maskiranje belaca u osobe tamne ili crne boje kože, sam priznao da je to još jednom uradio.

Radilo se, naime, o takmičenju talenata u srednjoj školi koju je tada pohađao, a na kojem je obojio lice u crno i stavio periku.

Fotografija je, po svemu sudeći, prvo završila na društvenim mrežama, a Trudo je tek potom priznao da se zaista maskirao u crnca. Na takmičenju je pevao rege pesmu Day-O, koju je popularisao afroamerički pevač i aktivista Hari Belafonte.

Kanadski portal Global Njuz potom je objavio snimak i trećeg slučaja Trudoovog maskiranja u "blekfejs". Radi se o snimku, navodno snimljenom devedesetih godina u srednjoj školi, a na njemu se Trudo krevelji u kameru, podižuci ruke koje su mu, kao i lice, obojene u crno i nosi afroperiku na glavi.

BBC prenosi reči premijera, koji je rekao kako ne može ni sam da se seti koliko puta je bio maskiran u "blekfejs".

Džastin Trudo maskiranje Kanada Foto: Tanjug/AP

Iz opozicije već pljušte oštre optužbe na njegov račun. Kanadu, inače, očekuju parlamentarni izbori za pet nedelja, a ovaj skandal bi mogao itekako naneti štetu Trudoovom progresivnom imidžu.

Iz njegove Liberalne partije za sada nema poziva da se Trudo povuče.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aladin

    20. septembar 2019 | 09:42

    Sta je to problem? Ne razumem? Maskenbal je

  • Јасмина

    20. septembar 2019 | 10:07

    У чему је ту проблем?Све је то било у млађим данима....

  • kulio

    20. septembar 2019 | 08:55

    Sve su to sektaši i secikese

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA