Korumpirani ruski zvaničnici: Imaju 1.700 nekretnina, 2 hotela, luksuzne stanove i automobile

Raša je izdvojila šest najvećih korupcijskih skandala koji su se dogodili u Rusiji u poslednjih nekoliko godina, kao i šta bi sve mogli da se kupi novcem koji su prisvojili za sebe

  • 4
Rusi, korupcija Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Profimedia/ddp USA/TASS/Youtube

Korumpirani vladini zvaničnici ukrali su milijarde od ruskog naroda, a njihovo ponašanje je bilo toliko bahato i ide od čak 1.700 nekretnina do stanova punih rubalja.

Raša je izdvojila šest najvećih korupcijskih skandala koji su se dogodili u Rusiji u poslednjih nekoliko godina, kao i šta bi sve mogli da se kupi novcem koji su prisvojili za sebe.

ODBEGLI MINISTAR FINANSIJA - 511 MILIONA DOLARA

Bivši ministar finansija za moskovsku regiju sada u potpunosti prihvata optužbe za proneveru javnih sredstava i pranje novca, čija je vrednost 511 miliona dolara. Raša prenosi da nije uvek bio ovako kooperativan.

Aleksej Kuznjecov pobegao je iz zemlje 2008. godine, čim je pokrenut krivični slučaj i našao se na međunarodnoj poternici. Na kraju je uhapšen u Parizu i posle nekoliko godina vraćen u Rusiju sa lisicama na rukama.

Aleksey Kuznetsov Aleksej Kuznjecov; Printskrin: Youtube

Njegova supruga, američka državljanka Džana Bulok, osuđena je na 11 godina zatvora u odsustvu. Imovina koja im je zaplenjena uključuje, između ostalog, dva hotela u Francuskoj, apartmane u Švajcarskoj, desetine antičkih slika i skulptura, deset luksuznih automobila i jahtu.

Šta se može kupiti ovim novcem?

500 miliona dolara koje je Kuznjecov uzeo za sebe je otprilike ekvivalent onome što je Saudijska Arabija obećala da će dati UN za rešavanje humanitarne krize u Jemenu. Ostatak od 11 miliona odgovara cifri koju je jedna bolnica u Brizbejnu u Australiji upravo uložila u novu vrhunsku operacionu salu.

NAJMLAĐI RUSKI POSLANIK - 466,5 MILIONA DOLARA

U 30. godini Rauf Arašukov postao je najmlađi poslanik u Rusiji. Dve godine kasnije ponovo je ušao u istoriju, ali kao prvi poslanik koji je uhapšen u parlamentu u toku sednice. Početkom 2019. godine Arašukov je optužen za ubistvo dve osobe, pokušaj pritiska na svedoka i članstvo u organizovanoj kriminalnoj grupi.

Rauf Arashukov Rauf Arašukov; Printskrin: Youtube/Новости на Первом Канале

Istražitelji veruju da su senator i njegov otac, savetnik Gazproma Raul Arašukov, zajedno sa saučesnicima u njihovoj matičnoj republici Karačajevo-Čerkesija, ukrali 466,5 miliona dolara od državne kompanije preko lažnih firmi. Bivši poslanik je sve ovo negirao.

Šta se može kupiti ovim novcem?

Ove nedelje "Geti Trust" rekao je da će uložiti 100 miliona dolara za očuvanje antikviteta širom sveta od stvari poput klimatskih promena i sektaškog nasilja. Iznos koji su Arašukovi navodno proneverili bio bi dovoljan za finansiranje takvog projekta četiri i po puta, s dovoljno novca za uštedu.

ZLATNI PUKOVNIK - 284,5 MILIONA DOLARA

Mediji su ga prozvali "zlatni pukovnik" nakon što je u stanovima koji pripadaju Kirili i dvojici njegovih saučesnika pronađen novac u vrednosti od 186,6 miliona dolara u raznim valutama. Oni su uhapšeni u aprilu ove godine.

Kiril Čerkalin, pukovnik Federalne službe bezbednosti (FSB), optužen je za primanje mita i veliku prevaru. Tužioci su zatražili i da mu se zapleni vila od tri sprata, kao i nekoliko stanova i zemljišnih parcela u vrednosti od 97,7 miliona dolara, koje je njegova rodbina navodno kupila bespravno dobijenim sredstvima.

Šta se može kupiti ovim novcem?

Tim novcem Čerkalin je mogao da modernizuje 240 Mekdonaldsovih restorana na Floridi ili da pokrije više od polovine budžeta filma Rat zvezda, sedmog najskupljeg filma u istoriji.

KOLEKCIONAR NEKRETNINA - 140 MILIONA DOLARA

Bioskop, tržni centar, dečja klinika, javno kupatilo, vrtić i rekreativni centar bili su među impresivnih 1.700 komada nekretnina oduzetih od Aleksandra Postrigana i njegove rodbine.

Kao šef okruga u moskovskoj oblasti, Aleksandr Postrigan je koristio svoj visoko pozicionirani položaj kako bi pomogao da biznis njegovog sina prosperira skoro 15 godina.

Aleksandr Postrigan Aleksandra Postrigan; Printskrin: Youtube

Za to vreme, porodica je stekla imovinu od 140 miliona dolara, ali dugogodišnja bajka pretvorila se u noćnu moru kada je Postrigan priveden u junu 2018. godine.

Šta se može kupiti ovim novcem?

Raša ovde piše kako bi ukradenim novcem Postrigan mogao lako da pomogne CNN-u da izmiri dugotrajni spor u iznosu od 70 miliona dolara.

BORAC PROTIV KORUPCIJE - 140 MILIONA DOLARA

Imao je zadatak da se bori protiv korupcije, ali ispostavilo se da je Dmitrij Zaharčenko malo previše ušao u temu. Pukovnik moskovske policije punio je naslovne strane 2016. godine, kada je u stanu njegove sestre otkriveno 140 miliona dolara u raznim valutama.

Dmitry Zakharchenko Dmitrij Zaharčenko; Foto: Profimedia/TASS

On se trudio da objasni poreklo novca, ali mu stanovnici nisu verovali. Čak je u to vreme kružio i vic: "Ako pukovnik ima 140 miliona dolara, koliko bi uopšte trebalo da ima general?" Sud je Zaharčenka proglasio krivim i osudio ga na 13 godina iza rešetaka.

Šta se može kupiti ovim novcem?

Da je Zaharčenko emigrirao u SAD, ovim novcem bi čak sedam puta mogao da plati za novu kampanju guvernera Kalifornije Gavina Njusoma za povećanje svesti o štetnosti elektronskih cigareta.

MEDVEDEV PRIJATELJ - 62,2 MILIONA DOLARA

Pre nešto više od godinu dana, Mihail Abizov je bio ministar u ruskoj vladi, nadgledajući projekat Otvorene vlade koji je imao za cilj da rusku državu učini transparentnijom. Sada čeka suđenje u pritvoru.

Abizov se suočio sa optužbama za organizovanje kriminalne grupe koja je proneverila 62,2 miliona dolara od akcionara dve energetske kompanije u ruskoj Novosibirskoj oblasti tokom 2011. godine.

Mikhail Abyzov Mihail Abizov; Foto: Profimedia/ddp USA

Navodni zločini počinjeni su pre nego što se biznismen pridružio kabinetu. Njegovi advokati su sudu ponudili 15,5 miliona dolara kako bi njihov klijent bio pušten uz kauciju, ali sudija je odbio ponudu.

Abizov je i blizak prijatelj sa Dmitrijem Medvedovim.

Šta se može kupiti ovim novcem?

Raša piše da je stvarno želeo da pomogne vladi, Abizov je mogao ovim novcem da plati skoro dva nova borbena aviona Su-57, koji koštaju 34 miliona dolara. Ostatak je mogao da pokrije iz svog ličnog bogatstva, koje je Forbs prošle godine procenio na 600 miliona dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RODJAK

    22. septembar 2019 | 21:40

    ISTA BAGRA I OVDE

  • Ted

    22. septembar 2019 | 20:41

    NASA braca u svemu!

  • zapadna demokracija

    22. septembar 2019 | 21:50

    pa sad je jasno zasto se amerika ovoliko trudi da u rusiju dovede "demokraciju" (znajuci da amerika niko ne zeli dobro). osiromasis drzavu i narod, korumpiras i vladas.. pada rusija iznutra lakse nego da je napadnes izvana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA