Može li fotografija sa crnim licem da "raznese" imidž kanadskog premijera?

Džastin Trudo je pokajnički priznao da nikad nikom nije pričao o svojoj istoriji nošenja crne ili smeđe maske za lice

  • 1
Džastin Trudo maskiranje Kanada Foto: Tanjug/AP

Tri slučaja u kojima kanadski premijer Džastin Trudo nosi crnu ili smeđu masku na licu - koji su naširoko prihvaćeni kao rasističke karikature - pali su poput bombe usred kanadske izborne kampanje. Koliko će to uticati na njegovu šansu da pobedi?

Džastin Trudo je pokajnički priznao da nikad nikom nije pričao o svojoj istoriji nošenja crne ili smeđe maske za lice - čak ni kolegama iz Liberalne stranke koji su odobrili njegovu kandidaturu.

U svom drugom, podužem izvinjenju po izbijanju skandala rekao je kako se suviše stideo tih incidenata da bi ih bilo kome pominjao. Takođe nije isključio mogućnost da još takvih primera izađe na videlo, napomenuvši da se ne seća jedne od tih prilika kojima sada raspolaže javnost.

Gospodin Trudo je izjavio da u to vreme, zahvaljujući "višeslojnim privilegijama u kojima uživa", nije shvatao da njegova dela nekog mogu da povrede.

Sači Kurl, stručnjakinja za ankete pri institutu Angus Rejd, te fotografije i snimke je okarakterisala kao "ogromno đule" koje bi moglo da raznese samu srž Trudoovog brenda.

Džastin Trudo maskiranje Kanada Foto: Tanjug/AP

Nova anketa koju je Institut objavio u četvrtak upućuje na to da Kanađani kao njegove najjače atribute ističu tolerantnost i saosećajnost.

- Trudoov brend je do ovog trenutka - do danas - bio nesporan po pitanju tolerantnosti, i prilično nesporan kad je reč o saosećajnosti. On pokazuje veliku posvećenost tim pitanjima - izjavila je Kurl za BBC.

Tri slučaja u kojima Trudo nosi crnu masku:

  • Prva fotografija je iz 2001, kada je bio 29-devetogodišnji nastavnik u Vankuveru i prisustvovao je zabavi na temu Hiljadu i jedne noći.
  • Druga je iz vremena kada je kao srednjoškolac nastupio na takmičenju talenata.
  • Treći je video snimak s početka devedesetih i na njemu je gospodin Trudo u poznim tinejdžerskim godinama ili ranim dvadesetim.

Kurl napominje da je ovo drugi značajan udarac koji bi mogao da sruši izgrađenu političku sliku o gospodinu Trudou.

Njegova popularnost je ranije ove godine, prema anketama, naglo opala nakon afere sa kompanijom SNC-Lavalin, političke krize povezane s pokušajima da se izvrši pritisak na bivšeg vrhovnog tužioca da ponudi nagodbu firmi koja se suočava sa sudskim procesom zbog korupcije.

Liberali su ga u tom periodu podržavali manje nego Konzervativna stranka.

Gospođa Kurl kaže da su tokom poslednjih nedelja progresivni birači i oni koji podržavaju levi centar počeli ponovo da se okupljaju oko Trudoa i Liberala. Ovaj incident bi mogao da preokrene taj trend, tvrdi ona.

To povlačenje bi moglo da se prelije na druge levičarske stranke - Novu demokratsku stranku ili stranku Zelenih - ili da ostavi glasače neopredeljene.

Kurl ovde postavlja sledeće pitanje: "Hoće li oni ostati uz Trudoa ili će se osuti? Jesu li u stanju opet da se konsoliduju ili je prekasno za to?".

To bi, takođe, od Trudoa moglo da udalji ključni deo stanovništva - mlade glasače.

Kanada, zastava Kanade Foto: Wikimedia/Jared Grove

- Drugo pitanje jeste koliko će ovo dovesti do gubitka glasača. Hoće li odbiti mlade glasače i naterati ih da naprosto ostanu kod kuće? - rekla je ona.

Kevin Boš je bivši zamenik direktora Ureda za liberalne studije i za svog mandata je vođama Liberala, pa i gospodinu Trudou, nudio strateška istraživanja i savete.

Gospodin Boš ne smatra da će ovo biti kobno po Trudoa, iako će svakako izbaciti kampanju Liberala iz šina na nekoliko dana.

On je izjavio da je gospodin Trudo pokazao dovoljno dobre volje tokom poslednje četiri godine kao veliki zagovornik multikulturalne Kanade.

- Ovo je za Trudoa moglo da bude veoma štetno - da se pojavilo 2015.  rekao je on. Kada neko vreme obavljate funkciju premijera, glasači se uglavnom usredsređuju na vaše uspehe tokom vršenja vlasti - kaže on.

On tvrdi da bi ovo, da se pojavilo na prošlim izborima - kada glasači nisu poznavali gospodina Trudoa dobro kao sada - moglo da uruši kampanju Liberala i promeni konačni ishod: liberalsku većinu.

Liberalna stranka je šarolika, baš kao i Kanada.

Pre nego što je priča obelodanjena, kao i tokom celog narednog dana, gospodin Trudo je bio zauzet kontaktiranjem s mnogim manjinskim kandidatima Liberala, kao i mnogim predstavnicima zajednice, kako bi ponudio izvinjenja za svoje postupke.

Tamnoputi kandidat Liberala Greg Fergus rekao je novinarima u Otavi da ga je u sredu uveče pozvao gospodin Trudo, kako izveštava CTV njuz.

- Crna zajednica se sinoć osećala veoma zbunjeno i povređeno. Reći ću vam svima ovo, ne verujem da je iko poživeo a da nije načinio nijednu grešku -  izjavio je on, ali i dodao da je gospodin Trudo stekao dobar status unutar zajednice - rekao je on.

Kandidat Liberala Randip Saraj kaže da ga je "rastužilo" kada su se fotografije pojavile.

Džastin Trudo Kanada Foto: Tanjug/AP

- Meni je teško to da razumem. Osoba na tim fotografijama od pre 20 godina nije čovek s kojim sam sarađivao u poslednje četiri godine. On u potpunosti promoviše različitost, poziva na toleranciju i ruši barijere u ovoj zemlji za ljude koji izgledaju kao ja - izjavio je za BBC.

On kaže da je prihvatio izvinjenje gospodina Trudoa.

Ostalo nam je da tek vidimo kako će ova kriza uticati na predizborne ankete - prema kojima dve najveće partije stoje rame uz rame.

Ali Kanađani s kojima je BBC u četvrtak razgovarao na ulicama Toronta i Otave uglavnom nisu pogođeni ovim vestima.

To nije ni po čemu relevantno, izjavio je jedan, izkazavši mišljenje koje dele i drugi.

Profesorka Čeril Tompson proušavala je fenomen crne maske u Kanadi i ona tvrdi da je posredi fenomen "tipičan za Kanadu koliko i hokej".

Mada je trend takvog nastupa počeo u SAD, kaže ona, deo je kanadske kulture od sredine devetnaestog veka.

Jedina razlika [između Kanade i SAD] je u tome što mi nemamo kulturu u kojoj u nacionalnom diskursu potežemo pitanje rase", kaže ona.

Gospođa Tompson tvrdi da ovaj incident predstavlja priliku da se popuni "rupa u znanju" kad je reč o kanadskoj istoriji.

- Postoji nešto u našoj kulturi s čim smo sada prisiljeni da se suočimo onako kako to ranije od nas nije zahtevano - kaže ona.

Na ličnom nivou, gospođa Tompson, koja je tamnoputa, kaže da su je, kao dugogodišnjeg liberalnog glasača, te slike zapanjile.

- Kako da glasam za nekoga ko, čini se, ne razume ko sam ja kao osoba? A smatram da Džastin Trudo, uprkos svemu što govori, zapravo ne razume ljude crne i smeđe puti onoliko koliko tvrdi - rekla je ona.

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    20. septembar 2019 | 23:27

    Koga može da povredi to što se on maskirao u Aladina?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA