Da li je na pomolu rat sa Iranom: Tramp odobrio slanje američke vojske u Saudijsku Arabiju

Iran je ranije upozorio Saudijce i Amerikance da ne pomišljaju o vojnoj intervenciji, jer će zažaliti zbog toga

  • 16
Donald Tramp, Govor o stanju nacije, Američka vojska

Tramp šalje kontigent vojnika u Saudijsku Arabiju; Foto: AP/Tanjug

Svetska javnost pomno prati dešavanja na Bliskom istoku posle napada na naftana postrojenja u Saudijskoj Arabiji. Za taj čin Saudijski i Amerikanci optužuju Iran i najavljuju osvetu, dok iz te zemlje tvrde da će odgovoriti na svaku eventualnu vojnu intervenciju. Da je situacija krajnje zategnuta, svedoči i potez američkog predsednika Donalda Trampa koji je odobrio slanje američkih vojnika u Saudijsku Arabiju radi jačanja vazdušne obrane te zemlje nakon napada dronova prošle subote.

Pentagon je u petak saopštio da će u Saudijsku Arabiju biti poslat "umeren broj vojnika", a priroda njihovog delovanja biće "primarno obrambene prirode".

Komandant američke mornarice Džozef Danford rekao je da razmeštanje neće uključivati hiljade vojnika, no nije hteo da govori detaljnije o tome.

I američki ministar obrane Mark Esper najavio je da će Pentagon angažovati američku vojsku na Bliskom istoku.

- Predsednik je odobrio raspoređivanje američkih snaga, koje će biti obrambenog karaktera i prvenstveno fokusirano na vazdušnu odbranu i obranu od raketa - izjavio je Esper, dodavši da je Saudijska Arabija zatražila podršku.

- Takođe ćemo raditi na ubrzanju isporuka vojne opreme u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate kako bismo ojačali njihovu sposobnost da se brane - dodao je.

Ponovio je da SAD ne traži sukob s Iranom, te je pozvao Teheran da se vrati diplomatskim kanalima.

IRAN ODBACUJE OPTUŽBE

Iran odbacuje optužbe da stoji iza napada koji je u početku prepolovio naftnu proizvodnju Saudijske Arabije, najvećeg svetskog izvoznika nafte. Odgovornost su preuzeli jemenski Huti, pokret blizak Iranu koji se u Jemenu već četiri godine bori protiv koalicije predvođene Rijadom.

Sjedinjene Države najavile su ranije u petak i nove mere protiv iranske centralne banke i suverenog fonda Teherana za "finansiranje terorizma", koje je Tramp predstavio kao "najstrože sankcije ikada uvedene nekoj zemlji".

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 5AP

    21. septembar 2019 | 10:17

    Moraju amerii da budu zaprška u svakoj čorbi.

  • Bg

    21. septembar 2019 | 11:25

    Koje su to kukavice, samo iz vazduha ratuju. Hajde bato posaljite kopnenu vojsku pa da vidite kako se ratuje prsa u prsa

  • Kiki

    21. septembar 2019 | 13:53

    Oni sve unistavaju ko sa Rusijom i Kinom ima poslovne i prijateljske odnose, Yuga, Libija Irak Sirija, napadaju Tursku sad Iran, to i corava baba vidi sta lopine rade, naucili su to od Hitlera, zato su sebi odveli preko 300 SS oficira posle 2 sv rata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA