Na Mikonosu uhapšen Libanac: Oteo avion pre 34 godine i ubio američkog vojnika

Policija je saopštila da je 65-godišnji osumnjičeni uhapšen u četvrtak na osnovu poternice Nemačke

  • 0

Na grčkom ostrvu Mikonos uhapšen je državljanin Libana, osumnjičen za otmicu aviona na letu iz Atine i ubistvo pripadnika američke mornarice 1985. godine.

Policija je saopštila da je 65-godišnji osumnjičeni uhapšen u četvrtak na osnovu poternice Nemačke.

On se sumnjiči za otmicu aviona kompanije "TWA" ubrzo po poletanju iz Atine 14. juna 1985. godine. Avion je poleteo iz Kaira za San Dijego, sa usputnim zadržavanjima u Atini, Rimu, Bostonu i Los Anđelesu. Otmičari su, takođe, isprebijali, a potom i ubili pripadnika američke mornarice Roberta Stethema (23). Drama je trajala 17 dana, kada je oslobođen poslednji talac, a avion je leteo od Bejruta do Alžira. Prethodno su oslobodili preostalih 146 putnika i članova posade.

Policija nije objavila ime osumnjičenog.

UHAPŠENI JE NOVINAR

Ministarstvo spoljnih poslova u Bejrutu je saopštilo da je muškarac koji je uhapšen u Grčkoj libanski novinar i da se zove Mohamed Saleh, kao i da zvaničnik libanske ambasade namerava da ga danas poseti.

Nekoliko grčkih medija, međutim, identifikovalo je uhapšenog kao Mohameda Alija Hamadija, koji je uhapšen u Frankfurtu 1987. godine i osuđen u Nemačkoj za otmicu aviona i Stethemovo ubistvo.

Sumnja se da je Hamadi član Hezbolaha i on je osuđen na doživotnu robiju, ali je 2005. godine pušten na uslovnu slobodu, kada se vratio u Liban.

Nemačka se, kako navodi AP, opirala pritisku da ga isporuči SAD nakon što su pripadnici Hezbolaha oteli dvoje nemačkih državljana u Bejrutu i pretili da će ih ubiti.

Hamadi, zajedno sa drugim otmičarem Hasanom Iz-Al-Dinijem i saučesnikom Alijem Atvom, i dalje se nalazi na listi Federalnog istražnog biroa najtraženijih terorista.

FBI je ponudio nagradu od do pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do njihovog hapšenja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA