Novi detalji razgovora Trampa i šefa Ukrajine: Merkelovoj se neće svideti šta je rekao za Nemačku

Do razgovora sa Zelenskim u julu došlo je vrlo brzo nakon što je Tramp naredio administraciji da zamrzne 391 milion dolara pomoći Ukrajini

  • 0
Donald Tramp Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Razgovarajući sa svojim ukrajinskom kolegom u kontroverznom telefonskom pozivu ovog leta, američki predsednik Donald Tramp zatražio je da se diskredituju Evropljani, pogotovo Nemačka, optužujući ih da ne čine puno za Ukrajinu, a njegov se sagovornik s njim složio "hiljadu posto", piše u sredu agencija Frans pres.

- Puno činimo za Ukrajinu. Ulažemo puno napora i vremena. Puno više od evropskih zemalja, a one bi trebalo više da vam pomažu - rekao je Tramp.

"Nemačka ne čini gotovo ništa"

- Nemačka ne čini za vas gotovo ništa. Sve što čine je da pričaju i mislim da biste vi trebali o tome s njima razgovarati. Kada razgovaram s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ona govori o Ukrajini, ali ne čini ništa - rekao je Tramp.

Sadržaj telefonskog razgovora između Trampa i Volodimira Zelenskog, koji je podstakao demokrate da pokrenu proceduru opoziva američkog predsednika, Bela je kuća objavila u sredu.

- Puno evropskih zemalja je slično tome dok su "Sjedinjene Države bile jako, jako dobre prema Ukrajini. Ne kažem da je stvar uzajamna, jer stvari koje se odvijaju nisu dobre, ali SAD su bile jako, jako dobre prema Ukrajini - zaključio je Tramp u razgovoru.

Donald Tramp Volodimir Zelenski Razgovor su vodili u julu Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik se složio

- Da, u potpunosti ste u pravu - rekao je Zelenski koji je u aprilu došao na čelo Ukrajine, zemlje vrlo zavisne od američke pomoći.

- Ne samo sto posto, već hiljadu posto. A mogu vam reći sledeće: razgovarao sam s Angelom Merkel i susreo se s njom. Takođe sam razgovarao i susreo se s (francuskim predsednikom Emanuelom) Makronom i rekao sam im da ne čine onoliko koliko bi trebali, posebno kada se radi o zapadnim sankcijama prema Rusiji zbog aneksije Krima - kazao je Zelenski.

- Oni ne sprovode sankcije. Ne čine onoliko koliko bi trebali za Ukrajin. Iako bi, po logici stvari, EU trebao biti naš najveći partner, ispada da su to SAD koji su nam veći partneri od EU-a i na tome sam vam zahvalan - rekao je ukrajinski predsednik.

Razgovarali u julu

Do razgovora sa Zelenskim u julu došlo je vrlo brzo nakon što je Tramp naredio administraciji da zamrzne 391 milion dolara pomoći Ukrajini.

Američki mediji pisali su kako je Tramp u razgovoru više puta od ukrajinskog predsednika tražio da istraži da li je Bajden, favorit za demokratskog kandidata na izborima iduće godine, zloupotrebio svoj položaj dok je bio potpredsednik pod Barakom Obamom i ucenio Ukrajinu da otpusti glavnog državnog tužioca koji je zbog korupcije istraživao firmu koja je zaposlila Bajdenovog sina nakon čega je obustavljen postupak kojim je bio obuhvaćen i Bajdenov sin.

Predstavnički dom Kongresa pokrenuo je službenu istragu za mogući opoziv Trampa zbog optužbi da je pokušao iskopati političku prljavštinu o potencijalnom suparniku na predsedničkim izborima 2020. Bajdenu, američkom političkom veteranu i potpredsedniku države u dva mandata Baraka Obame.

Predstavnici američkog Odbora za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma i Senata, kako u četvrtak piše BBC, prvi put su u sredu mogli videti pritužbu uzbunjivača koja se odnosi na sporni razgovor Zelenskog i Trampa.

Transkrpt Donald Tramp Detalji razgovora koji je objavila Bela kuća Foto: Tanjug/AP Photo/Wayne Partlow

Dokument je i dalje klasifikovan, a na njegovo objavljivanje pozvali su i Senat i Predstavnički dom.

Nepoznati uzbunjivač iz američke obaveštajne zajednice podneo je 12. avgusta pritužbu Majklu Atkinsonu, glavnom inspektoru u obaveštajnoj zajednici (ICOG), vezanu uz "vrlo hitno" pitanje.

Nakon što je pregledao dokument, Atkinson je zaključio da je "verodostojan" i prosledio ga 26. avgusta direktoru nacionalne obaveštajne agencije Džozepu Magiru, kojeg je postavio Tramp.

Odbor za obaveštajne poslove Predstavničkog doma zatražio je uvid u pritužbu, ali Magire im ga odbija dostaviti.

Magire bi u četvrtak pred Odborom za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma trebao odgovarati na pitanja o tome na koji je način američka administracija tretirala pritužbu uzbunjivača koja je u središtu procesa tzv. impičmenta, i zbog čega je odbio podeliti pritužbu s Kongresom, uprkos zakonu koji traži da se ona pošalje zastupnicima nakon što glavni inspektor utvrdi da je hitna i verodostojna.

Ministarstvo pravde napustilo istragu o Trampu i Zelenskom

Zvaničnici američkog Ministarstva pravde su nakon manje od mesec dana obustavili istragu o komunikacijama predsednika Donalda Trampa s njegovim ukrajinskim kolegom Volodomirom Zelenskim, što je povećalo zabrinutost i demokrata i stručnjaka da ova institucija služi kao štit prvom čoveku SAD, piše Vašington post.

Svega nekoliko nedelja pošto su obaveštajni zvaničnici zatražili od Ministarstva i FBI-ja istragu letošnjih razgovora Trampa i Zelenskog, šef odeljenja za kriminal utvrdio je da nema dovoljno povoda da čak i pokrene istragu, rekli su za Post zvaničnici Ministarstva.

Zvaničnici i tužioci pregledali su grubi transkript poziva i potvrdili njegovu autentičnost, ali, s obzirom da slučaj nije bio otvoren - nisu preduzeli druge korake, poput ispitivanja, kažu neimenovani izvori.

Oni su pregledali samo da li je Tramp možda prekršio finansijske zakone kampanje, a ne federalne odredbe o korupciji, iako su neki pravni stručnjaci rekli da je delovalo da ima dokaza za oba slučaja.

(Telegraf.rs/Hina/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA