Kurc je "apsolutni šef" i zvezda večeri, ali sada ga čeka teži zadatak: S kim sklopiti koaliciju?

Nema sumnje da će Sebastijan Kurc (33) da bude sledeći austrijski kancelar

  • 3
Sebastijan Kurc Foto: Tanjug/AP Photo/Matthias Sćrader

Kao što je bilo i očekivano, austrijski konzervativni lider Sebastijan Kurc pobedio je na parlamentarnim izborima održanim u nedelju u toj zemlji. Njegova Narodna partija (OVP) osvojila je 38,4 odsto glasova, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova preliminarne rezultate.

Kako piše Euronews, nema sumnje da će Sebastijan Kurc (33) da bude sledeći austrijski kancelar. Međutim, biće mu potreban koalicioni partner kako bi formirao stabilnu vladu.

Upravo je sada vreme za pregovore o koaliciji, a Kurc će morati da odabere koju partiju želi pored OVP.

Bivši koalicioni partner OVP, desničarska Slobodarska partije (FPO) vrlo je loše pozicionirana u anketama. Na izborima je završila tek treća sa osvojenih 17,3 odsto glasova, dok su druge socijal-demokrate sa 21,5 odsto. Zeleni su doživeli veliki napredak, te su skočili sa 4 odsto sa prethodnih parmentarnih izbora na trenutnih 12%.

- Kurc je bio zvezda večeri - rekao je Stefan Broca, stručnjak za austrijsko i evropsko pravo ua Euronews. Ipak, on se sada susreće sa većim izazovom: odabrati pravog partnera.

Sebastijan Kurc i Norbert Hofman Kurc i Hofer; Foto: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak

BRAK SA FPO

Slobodarska partija je u problemu. Na prvom mestu je gubatak oko 10 procenata glasova, a Kurcovi bivši partneri se takođe suočavaju sa aferom "Ibica" i objavljivanjem snimka na kom se nalazi njihov bivši lider Hajnc Kristijan Štrahe.

Novi lider FPO Norbert Hofer rekao je pre glasanja da bi voleo da "nastavi brak sa Narodnom partijom", ali to se sada ne čini preterano realnim.

Slobodarska partija je "gubitnik večeri", kaže Ričard Luter, profesor na Univerzitetu Kile. Zbog toga je koalicija sa FPO za Kurca "rizik", smatra on.

- Što se politike tiče, to bi Kurcu omogućilo da nastavi da sprovodi sličnu politiku koju je vodio pre nego što su zakazani vanredni izbori. FPO je oslabljena, te bi to kancelaru omogućilo da ih drži u koaliciji dajući im manje ministarstava - kaže Luter.

Ipak, iz istog razloga, snažni gubici su "delegitmizovali" FPO, a tome nisu pomogli ni nedavni skandali.

Norbert Hofman Norbert Hofer; Foto: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak

ZELENI

Kurcova druga opcija je koalicija sa Zelenima. Luter ovo naziva mogućnošću "inovacije", koja bi poslala poruku da Kurc želi da unese neku promenu. Koalicija sa Zelenima bila bi nešto novo na nacionalnom nivou.

Zeleno-konzervativno partnerstvo već se dogodilo u Austriji, ali samo na lokalnom nivou. Takav je slučaj u Tirolu.

- Konzervativci u ovim delovima Austrije teže da budu više liberalni konzervativci - naveo je Broca.

Ipak, biranje Zelenih bio bi veliki izazov za Kurca, koji bi sada morao da se usaglasi sa njihovim proevropskim stavovima i koji će da ublaže njegovu antiimigracionu retoriku, kaže Luter.

Austrija izbori Foto: Tanjug/AP Photo/Matthias Sćrader

DANI PREGOVARANJA

- Teško je reći koga će na kraju Kurc odabrati - kaže Luter i dodaje da smatra da je opcija sa Zelenima snažnija.

S obzirom na to da ima 15 odsto prednosi u odnosu na druge, može da se desi da Kurc oseti da može da traži i previše od koalicinih partnera, smatra Broca.

- Kako ovi rezultati pokazuju, on je šef, ali mora da pregovara tako da se ne oseća dovoljno snažnim da im oduzme previše. Biće mnogo diskusije i drame narednih nedelja - kaže Broca.

Ako pregovori budu išli "brzo", sledeća vlada bi trebalo da bude poznata do božićnih i novogodišnjih praznika.

Video: Dačić: Preko koga su hteli tako su i prošli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA