≫ 

U ovom gradu za nekoliko meseci ubijeno je 13 crne dece: Sent Luis je prestonica ubistava

U poslednje četiri godine Havijerovog kratkog života, Sent Luis je prestonica ubistava u SAD

  • 2

Havijer Usanga je imao sedam godina kada je ubijen ispred svoje kuće. On je samo jedno od čak 13 dece koja su za šest meseci ubijena u gradu Sent Luis u Misuriju.

Oni koji su poznavali Havijera kažu da je bio srećan dečak i da je zračio pozitivno na sve koji su ga okruživali. Prošlog meseca, dan pre nego što je trebalo da krene u drugi razred, dečak je upucan u razmeni vatre ispred svoje kuće.

Njegova priča nije nepoznanica u Sent Luisu, gradu koji ima tek nešto više od 300.000 stanovnika i koji se nalazi na zapadnoj obali reke Misispi. Upravo u tom gradu je od aprila ove godine upucano 13 dece, Afroamerikanaca.

Da su ti meci ispaljeni odjednom, a deca poginula, to bi bilo jedno od 20 najsmrtnonosnijih masovnih pucnjava u zemlji. Da su žrtve bili belci, verovatno bi zločini dobili i mnogo više medijske pažnje, piše "Gardijan".

Umesto toga, ta deca umrla su u delovima grada koji su inače preporučeni za izbegavanje. Nekad su bila sama, nekad su njihovi bližnji stajali u blizini. U ovim "ćoškovima" grada, roditelji svojoj deci govore da je glasno lupanje napolju vatromet, ali pošto se zapravo radi o pucnjavi, ne dopuštaju im da vide "spektakl na nebu".

Havijer je bio u svom dvorištu. Vraćao se od komšija zajedno sa svoje dve starije sestre Triniti (10) i Ejndžel (12) kada su se začili pucnji. Devojčice su pobegle kući kada su shvatile da Havijer nije sa njima. Njegovo telo našle su u žbunju.

Majkl Džonson, sveštenik koji je pružao podršku porodici, poznavao je Havijera i pomogao je njegovoj majci da identifikuje telo. Rekao je da je Havije bio "sunđer za ljubav".

- Nikada ne bi ušao u sobu a da vas ne zagrli, bez obzira na to da li ste ga videli pre sat vremena ili još pre dve nedelje. Uvek dolazio, gledao vas i osmehivao se - rekao je Džonson.

Havijerova majka Don Usanga rekla je za "Gardijan" rekao je da bi dečak "osvetlio svaku prostoriju u koju je ušao".

Ferguson, SAD, Američka policija, Nemiri, Protest Foto: Tanjug / AP

U DŽEPOVIMA VIŠE PIŠTOLJA NEGO NOVČANIKA

U poslednje četiri godine Havijerovog kratkog života, Sent Luis je prestonica ubistava u SAD.

U ovom gradu zabeležen je najveća stopa ubistava vatrenim oružjem po glavi stanovnika još od 2014. godine. Nasilje je uglavnom izraženo u siromašnim naseljima, a ove godine deca uzrasta samo dve godine su postala simbol mračne sile koja je ušla u grad. Okrug Sent Luis koji se graniči sa samim gradom takođe je zabeležio visoku stopu ubistava dece. Sedmoro je ubijeno.

Gradonačelnica Sent Luisa Lajda Kruson ponudila je 25.000 dolara za informacije koje se tiču četiri slučaja u kojima su ubijena deca. Ukupno 100.000 dolara. Grad takođe planira da potroši pola miliona dolara na hvaljeni program smanjenja kriminala i još 1,5 miliona dolara na prevenciju nasilja.

Grad takođe ima i program koji obezbeđuje hranu, rekreaciju i posao za stanovnike sa niskim primanjem. Ove godine postoji plan da grad uništi 700 napuštenih kuća, te da dozvoli kupovinu domova za svega jedan dolar.

Guverner Misurija Majk Parson objavio je 19. septembra da će država da dopremi još policije u to područje.

- Veće su šanse da mladići imaju pristup pištolju nego novčaniku u zadnjem džepu. To je veliki problem, ali sada je jedna stvar imati taj pištolj, a druga povući obarač - rekao je potpredsednik organizacije "Bolji porodični život.

Protesti u Americi Foto: Tanjug/AP

KOŠMAR KOJI JE PROLAZI

Ovaj konstantni rast broja žrtava znači da kada je ubijeno prvo od 13 dece bilo samo nekoliko lokalnih novinskih natpisa o tome. Potom je grad jednostavno nastavio dalje sa životom. Ali kako je broj i dalje rastao, a deca umirala u razmeni vatre dok su se igrala u dvorištu, rastao je i bes građana.

Prva i ujedno najmlađa žrtva koja je umrla ove godine u Sent Lusiu bio je dvogodišnji dečak Kajden Džonson. On i njegova mjka Trinati Rajli nađeni su mrtvi u domu u maju. Nikakvi javni izveštaji ne postoje o ubistvu, a nije bilo ni mnogo pomaka u istrazi koja će pokazati ko je odgovoran.

Samo jedan od šest slučajeva dobio je epilog.

Sentonio Koks (15) je imao nekoliko prostrelnih rana i drugo je dete svoje majke koje je ubijeno.

- To je kao košmar koji ne prolazi - rekla je njegova majka Roksizana Edvards.

Za njegovo ubistvo optužena dvojica muškarca od 47 i 54 godine.

Istog vikenda kada je ubijen Sentonio, ubijeni su i Najla Benks (10) i Džurni Tompson (8). Za ubistvo devojčica apsolutno niko nije odgovarao.

U prethodnoj deceniji Misuri je olakšao svojim stanovnicima pristup oružju. U ovoj američkoj saveznoj državi svako ko je napunio 19 godina može legalno da nosi oružje bez bilo kakve posebne dozvole ili treninga.

MALA BOSNA

Mnogi stanovnici Balkana bili su prinuđeni da zbog ratnog stanja, siromaštva i neizvesnosti napuste svoje domove i krenu u inostranstvo u potragu za boljim životom. Stotine hiljada Srba, Bosanaca i Hrvata otisnulo se u razvijene evropske zemlje, a veliki broj njih se usudio da odleti "preko bare", u SAD, Australiju, Novi Zeland... "Njujork tajms" doneo je nedavno zanimljivu priču o porodicama iz Bosne i Hercegovine koje su se za vreme rata nastanile u urbanom delu Sent Luisa, u Misuriju, razvili svoje poslove i stali na noge, ali su potom zbog različitih razloga, morali da se odsele iz kvarta "Mala Bosna" i nastane u predgrađima ovog grada.

Inače, ovaj grad je najveći bošnjački grad izvan Evrope. On je ono što je za Srbe Čikago.

Upravo zbog gužvi, nasilja i kriminala morali su da napuste "malu Bosnu".

Video: Američka policija objavila snimak u kojem njeni pripadnici na povocu vode čoveka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA