≫ 

Da li bi vam smetalo da vas ovaj zvuk "Amber alerta" probudi u 3 ujutru kad nestane dete?

Bez obzira na to da li je podne ili ponoć, ukoliko je aktiviran "Amber alert" vaš telefon će se oglasiti i možda naterati da ustanete iz kreveta

  • 34

Od kada je Sjedinjenim Američkim Državama uveden sistem "Amber alert" policija je zahvaljujući njemu uspela da spase brojnu otetu decu. Iako su se nažalost neki slučajevi završili tragedijom, ovaj sistem i dalje je od 1996. širom sveta efikasan način da se brzo stigne do informacija o otmičaru i tome gde se dete nalazi.

Kada dete nestane, a policija potvrdi da je došlo do otmice, oglašava se "Amber alert". Prekida se proglam na televiziji, a na vaše telefone stiže zvučno obaveštenje čak iako je on utišan.

Baš zbog toga se on danas nalazi na meti kritika. Bez obzira na to da li je podne ili ponoć, ukoliko je aktiviran "Amber alert" vaš telefon će se oglasiti i možda naterati da ustanete iz kreveta.

Pitali smo Beograđane da li bi im smetalo da ih zvuk Amer alarma probudi u 3 ujutro i pogledajte u video-prilogu iznad šta su nam odgovorili.

Taj zvuk svakako nije prijatan, a pogotovo neće biti ni od kakve pomoći ukoliko ste ga dočekali u krevetu gde nikako niste mogli da uočite išta sumnjivo o čoveku koji je oteo dete.

- Kada je "Ambert alert" aktiviran, na mobilnom telefonu se začuje sirena koja probudi neku osobu. Prvo što pomisli je: "jesam li ja u opasnosti". Pogledaju poruku i vide reč "dete". Odmah znaju da je odgovor "ne", tako da ni ne čitaju dalje. Isključe telefon i vrate se na spavanje - napisao je Kanađanin Dejvid Koen iz Toronta koji se zalaže za ukidanje ovakvih sirena. Kako dodaje, dovoljno je poslati poruku, a svako ko je budan usred noći će je sigurno pročitati.

Evo kako bi se čulo to upozorenje na vašim mobilnim telefonima:

Ovako izgleda kada se on iznenada uključi na televiziji. Nakon alarma čuje se opis otetog deteta i osumnjičenog.

U Kanadi je nešto drugačiji zvuk.

"Amber alert" je uveden u SAD 1996. posle ubistva devetogodišnje devojčice Amber Hagerman. Uveden je širom sveta i postoji u 20 evropskih zemalja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    4. oktobar 2019 | 10:55

    Ova stvar se ne oglasava svaki dan. Prema statistici oglasava se svaki drugi-treci dan i uglavnom nije u sred noci. Desava se nekada i u sred noci, da kazemo jedno nedeljno, jednom u par nedelja sto nije mnogo imajuci u vidu da je dete nestalo. Ja nisam roditelj, ali mogu samo da zamislim kroz sta prolazi neko kome dete nestane i ljudski je istrpeti jedni poruku u par dana, jer sta ako ste vi bas ti koji su nesto videli. Sta ako ste se bas zadesili u sred noci u nekom izlasku, dobijete poruku i slucajno vidite nesto sto moze pomoci. Hej, pa jeb×s tih 2 minuta ako spavam sto cu se rasaniti, kliknuti na ok, okrenuti se i nastaviti da spavam. Svi koji kukaju na to su neljudi. Sta probudice se vase dete od tog zvuka. Kada se to desi samo ga zagrlite i budite srecni sto to mozete da uradite za razliku od onih koji besomucno lutaju ulicama u nadi da ce naci svoje dete pre nego sto bude prekasno. Iskreno da imam dete ja bih to dozivljavala kao podsednik koliko sam srecna sto je pored mene i sto mu se nista lose nije desilo.

  • Sale1971

    4. oktobar 2019 | 11:00

    Pristao bih, sve za decu, decu ni za šta!!!

  • Srbija

    4. oktobar 2019 | 10:58

    Naravno da mi ne bi smetalo. Samo pomislis kako je tim jadnim ljudima kojima je dete nestalo a meni da smeta sto me usred noci budi dok su deca u toplom krevetu i spavaju!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA