Putin nije oduševljen Gretom: "Ona je draga, ali niko joj nije objasnio kako je svet kompleksan"

Gretin strastven govor pred liderima UN na klimatskom samitu u Njujorku prošle nedelje doveo ju je do toga da je danas mnogi nazivaju najznačajnijim klimatskim aktivistvom

  • 0
Đuzepe Konte, Giuseppe Conte, Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Devojčica iz Švedske, klimatska aktivistkinja Greta Tunberg svojim govorom u Ujedinjenim nacijama izazvala je mnogo pažnje svetskih lidera. Dok joj neki kliču i pružaju podršku, ruski predsednik Vladimir Putin nije preterano odušvljen istupom tinejdžerke.

Gretin strastven govor pred liderima UN na klimatskom samitu u Njujorku prošle nedelje doveo ju je do toga da je danas mnogi nazivaju najznačajnijim klimatskim aktivistvom.

- Kako se usuđujete? Na početku su masovnog izumiranja, a sve o čemu možete da pričate je novac, bajke i ekononomski rast - rekla je 16-godišnja Greta svetskim liderima.

Iako su joj mnogi zbog ovoga aplaudirali, Vladimir Putin nije među njima.

Greta Thunberg Greta Tunberg; Foto: Tanjug/AP

- Možda ću da vas razočaram, ali ja ne delim zajedničko razmišljanje o govoru Grete Tunberg. Niko Greti nije objasnio da je moderan svet kompleksan i drugačiji... Ljudi u Africi ili u mnogim azijskim zemljama žele da žive na istom nivou kao Švedska. Naravno, emocije su neizbežne, ali ako želimo da budemo efikasni, moramo da budemo profesionalni - rekao je on.

Eko-aktivizam mlade Grete kritikovan je najpre jer se fokusira na zapadni svet, dok ignoriše ono što čine manje bogate zemlje koje prolaze kroz svoje industrijske revolucije.

Putin takođe smatra da bi ona i trebalo da bude podržana, ali sa druge strane kaže da bi bilo kakvo korišćenje dece i tinejdžera za lične interese trebalo svi da osude.

- Sigurna sam da je Greta veoma draga i iskrena devojčica, ali odrasli moraju da učine sve kako ne bi tinejdžere i decu doveli u istu situaciju - rekao je on.

Video: Dok su se Putin i Erdogan častili sladoledom, promakao im je grozan gest ruskog ministra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA