Evropski sud odlučio: Negiranje Holokausta ne spada u slobodu izražavanja

Neonacista Udo Pasters žalio se jer je osuđen zbog negiranja Holokausta. Evropski sud za ljudska prava odbio je njegovu žalbu

  • 2
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, Jevreji Negiranje Holokausta ne spada u slobodu izražavanja; Foto: Wikipedia/CherryX, AP/Tanjug

Evropski sud za ljudska prava danas je odlučio da negiranje Holokausta ne spada pod slobodu izražavanja koja je zagarantovana Evropskom poveljom o ljudskim pravima.

Nemac Udo Pasters, bivši pokrajinski zastupnik neonacističke stranke NPD, u svojim je govorima 2010. negirao da se Holokaust ikada dogodio.

Sud u pokrajini Maklemburg-Pomeranija na severoistoku Nemačke osudio ga je 2012. jer je stalno koristio izraz "takozvani Holokaust".

Osudili ga zbog namjernog blaćenja Jevreja

- Osuđen je za namerno blaćenje jevrejskog naroda prema zakonima svoje zemlje u poštenom postupku - presudio je ECHR i odbacio njegovu žalbu.

Pasters je tvrdio da uživa zaštitu prema članku 10. Evropske povelje o ljudskim pravima, koji garantuje slobode izražavanja.

No, sud u Strazburu je ocenio da su njegove izjave, u kojima je namerno govorio neistine kako bi ocrnio Jevreje, "neutemeljene i suprotne povelji na koju se poziva".

Sedam sudija ECHR-a presudu je donelo jednoglasno.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tole

    3. oktobar 2019 | 14:49

    Treba gada strpati u zatvor gde bi se pod istim uslovima u kojima su boravile žrtve holokausta uverio u ono što negira.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA