Poslanica ruske Dume privedena na njujorškom aerodromu, ambasada uputila protestnu notu

Službenik FBI saslušavao je poslanicu sat vremena i postavljao joj neprihvatljiva pitanja

  • 0
Inga Jurmaševa Printscreen: Youtube/Филиал ВГТРК ГТРК "Башкортостан"

Službenici Federalnog istražnog biroa (FBI) priveli su poslanicu ruske Dume Ingu Jumaševu na njujorškom aerodromu radi saslušanja, zbog čega je ruska ambasada uputila protestnu notu Stejt departmentu.

Agencija RIA novosti prenosi da je Jumaševa doputovala u SAD da bi učestvovala na forumu "Dijalog fort ros" i da ju je službenik FBI saslušavao sat vremena.

U ruskoj diplomatskoj misiji kažu da su Jumaševoj postavljana "potpuno nejasna, nerazumljiva i neprihvatljiva pitanja".

Agencija podseća da deo ruske delegacije, koji je trebalo da učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN, nije dobio američke vize.

U San Francisku danas počinje forum na kojem bi zvaničnici Rusije i SAD, biznismeni, naučni radnici i predstavnici civilnog društva trebalo da govore o mogućnostima jačanja odnosa dve zemlje u okviru "Dijaloga fort ros".

Na ovom forumu učestvovaće, između ostalih, ruski ambasador Anatolij Antonov i bivši guverner Kalifornije Džeri Braun, a među gostima su i direktor Sberbanke Herman Gref i bivši američki ministar odbrane Vilijem Peri.

Teme o kojima će učesnici govoriti pokrivaju aktuelne rusko-američke odnose, upravljanje krizama, kao i procenu kako poboljšati komunikaciju i saradnju između dve zemlje.

Dijalog "Fort ros" je nezavisni forum koji se održava od 2012. godine.

Dijalog je dobio ime po utvrđenju koje je bio središte ruskih južnih naselja na prostoru Severne Amerike od 1812. do 1842. godine.

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA