Amerikanci povlače trupe: Tramp prepušta Turskoj operaciju na granici sa Sirijom

Već mesecima turski predsednik Redžep Tajip Erdogan preti da će početi vojni napad na kurdske snage na severu Sirije, koje turska vlada većinom smatra teroristima

  • 0
Tramp i Erdogan Foto: Tanjug/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File

Sjedinjene Američke Države prepustiće turskoj vojci da vode operaciju na severozapadu Sirije, tako što će skloniti svoje trupe, saopštila je Bela kuća.

Turska u operaciji koju će započeti želi da ukloni kurdske borce, označene kao teroriste, sa svoje granice.

SAD su saopštile da će na tom području Turci da budu odgovorni za sve zatvorenike Islamske države.

Kurdska YPG dosad je dobijala čvrstu podršku Amerikanaca, koji imaju na hiljade trupa u Siriji. U januaru je predsednik SAD Donald Tramp zapretio da će "uništiti Tursku ekonomski" ako ona napade kurdske snage s obzirom na to da Amerikanci planiraju povlačenje trupa iz Sirije.

Saopštenje Bele kuće usledilo je nakon telefonskog razgovora Donalda Trampa i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Već mesecima turski predsednik Redžep Tajip Erdogan preti da će početi vojni napad na kurdske snage na severu Sirije, koje turska vlada većinom smatra teroristima. Turska je nezadovoljna što se ne realizuje dogovor sa SAD o formiranju zone bezbednosti duž granice dve zemlje.

Kurdske snage snosile su najveći teret borbe protiv militanata Islamske države koju su vodile SAD, pa su američki republikanci i demokrate upozorili da će omogućavanje takvog napada poslati "zabrinjavajuću poruku američkim saveznicima širom sveta", prenosi AP.

Video: Dok su se Putin i Erdogan častili sladoledom, promakao im je grozan gest ruskog ministra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA