≫ 

Pre tačno 18 godina Buš je objavio rat terorizmu i krenuo u Avganistan: Žrtvama se ne zna broj

Bezbednosni stručnjaci uglavnom su saglasni da je cilj "Operacije trajna sloboda" ispunjen, ali pitanje da li je Amerika danas bezbednija zemlja je nešto o čemu bi mogla da se vodi debata

  • 8

Na hiljade porodica je 2001. godine patilo zbog gubitka svojih voljenih u tragičnim terorističkim napadima na Svetski trgovinski centar i Pentagon koji se dogodio 11. septembra. Manje od mesec dana kasnije, na današnji dan pre tačno 18 godina, tadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džordž V. Buš objavio je da SAD kreću u rat u Avganistanu.

U svom obraćanju naciji Buš je najavio operaciju koja uključuje "napada na terorističke kampove Al Kaide i na vojne instalacije talibanskog režima u Avganistanu". Kako je rekao, misije su pažljivo osmišljene kako bi Avganistan prestao da bude baza terorističkih operacija.

Ta misija postala je ono što danas nazivamo "ratom protiv terorizma". Rat je trajao skoro dve decenije i za sve te godine je izazvao bezbroj kritika zbog svog trajanja i same misije. Od te 2001. godine pretnja terorista širom sveta se pojačala.

Bezbednosni stručnjaci uglavnom su saglasni da je cilj "Operacije trajna sloboda" ispunjen, ali pitanje da li je Amerika danas bezbednija zemlja je nešto o čemu bi mogla da se vodi debata.

Vojska, Vojnik, puška, Kabul, Avganistan, vojska Foto: Tanjug / AP

- Jesmo bezbedniji u odnosu na vreme napada, u odnosu na 9/11 apsolutno - rekao je penzionisani komandant Kristofer Kolenda, koji je komandovao trupama u Avganistanu 2007. i 2008. a takođe je i vodio diplomatsku misiju u ime ministra odbrane.

- U Avganistanu više ne postoji raj - rekao je on, dodajući da je Al Kaida nesetkovana i da više nije u stanju da izvede napad kao onaj 11. septembra.

Vanda Felbab Braun sa Instituta Brukings koja proučava Avganistan i terorizam je saglasna.

Kako je rekla, činjenica da su talibani stvorili "raj za Al Kaidu u kom Al Kaida može da regrutuje, organizuje, planira, trenira, učinilo je ovu organizaciju veoma moćnom, a toga više nema".

- U Avganistanu, talibani trenutno nisu pretnja Sjedinjenim Državama, američkom tlu. Sigurno je da se bori protiv američke vojske u Avganistanu ali nije motivisana da sprovede napad na američkom tlu i ne pokušava - rekla je ona.

Talibani samoubice, Avganistan Foto: Tanjug/AP

Samo prošlog meseca, talibani su ubili Amerikanca, jedan od njih 12 poginulo je u bombaškom napadu u Kabulu. Više od deset američkih vojnika ubijeno u toj zemlji od početka ove godine - to je najveća brojka još od 2014. godine.

Čini se da Al Kaida pokušava da uspostavi prisustvo u nekoliko zemalja jačajući globalnu komandu strukturu mreže i nastavlja da podstiče napade na zapad, uključujući Sjedinjene Države, to je procena bivšeg direktora Nacionalne obaveštajne službe Den Koats.

Američka operacija u Avganistanu tehnički se završila 31. decembra 2014. godine. Ipak zamenila ju je jedna druga vojna akcija nazvana "Operacija stražar slobode", a američke trupe su ostale u zemlji i nastavile da sprovode misiju koja je bila fokusirana na trening, savetovanje i asistenciju avganistanskim trupama.

Prema podacima Ministarstva odbrane, tokom svih ovih godina poginulo je 2.429 američkih vojnika.

Ipak, broj žrtava globalnog rata protiv terora je drastično veći. Pravi bilans mrtvih verovatno ni ne postoji.

Video: Tramp nije hteo ni da pogleda Bila i Hilari Klinton na sahrani Džordža Buša starijeg

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gadafi

    7. oktobar 2019 | 14:14

    Od Amerikanaca nema vecih terorista

  • Brut

    7. oktobar 2019 | 14:55

    Samo su Hrvati veci zlocinci od Amera i Nemci su se cudili kako mogu raditi takve zlocine u drugom sv ratu. I sada pametuje

  • Brut

    7. oktobar 2019 | 14:53

    Samo su Hrvati malo veci zlicinci od ovih Amera

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA