Tramp objasnio zašto povlači trupe: Podrška Kurdima je stvarno preskupa

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan već mesecima preti da će pokrenuti vojnu operaciju preko granice na sirijske kurdske snage

  • 7
Donald Tramp Foto: Tanjug/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Američki predsednik Donald Tramp branio je odluku svoje administracije da povuče američke trupe iz severne Sirije, rekavši da bi nastavak podrške tamošnjim Kurdima u borbi protiv Islamske država bio previše skup.

- Kurdi su se borili sa nama, ali mi smo platili ogromne iznose novca i opreme. Oni se decenijama bore protiv Turske - napisao je Tramp u seriji tvitova.

On je naveo da Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi sada treba da pronađu rešenje za aktuelnu situaciju, prenosi Rojters.

SAD su danas počela povlačenje svojih vojnih trupa sa severoistoka Sirije, samo nekoliko sati pošto je Bela kuća saopštila da će otvoriti put za očekivani napad Turske na teritoriji na kojoj Ankara želi da uspostavi "sigurnu zonu".

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan već mesecima preti da će pokrenuti vojnu operaciju preko granice na sirijske kurdske snage koje smatra bezbednosnom pretnjom njegovoj zemlji.

Video: Najveći Trampov blam ikada: 1775. naši su Englezima oteli vojni aerodrom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    7. oktobar 2019 | 15:34

    Jadni ti Kurdi. Bez drzave, rasprostranjeni na 5 drzava. Bez pravih prijatelja medju velikim silama. Nema pravde na svetu ovom...

  • PRC

    7. oktobar 2019 | 15:44

    Znači i mi treba da napravimo da bude skupa podrška šiptarima.

  • M48

    7. oktobar 2019 | 15:33

    Započneš s*anje pa onda uvališ drugome vruć krompir. Sad će Evropa, Sirija, Irak... da reše ono ste vi Amerikanci započeli, kao što ste uostalom i svuda započinjali ratove i krvoproliće. Ne znam da li postoji neka evidencija za kolko žrtava je odgovoran Hitler a za koliko Amerika?! Verujem da je Hitler bio mnogo nežniji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA